Akkuval erősítik az autópálya-pihenők áramellátását

Akkumulátoros energiatároló rendszereket kell kiépíteni azokban az autópálya pihenőkben, ahol a rendelkezésre álló elektromos teljesítmény nem mindig elegendő nagy teljesítményű elektromosautó-töltőállomások telepítéséhez – jelentette be az Egyesült Királyság kormánya. Körülbelül 20 helyszín érintett, azaz ennyi akkus energiatároló kiépítésére lesz szükség a közeljövőben.

Az akkumulátoros energiatárolók azokban az időszakokban töltődnek fel, amikor kevés elektromos autót töltenek. Amikor több autó, nagyobb teljesítménnyel használja a töltőket, akkor az akkumulátorok egészítik ki a hálózatról érkező teljesítményt. A brit kormány szerint a megoldásra a stratégiailag fontos úthálózat legtávolabbi pontjain van különös szükség.

A most tervezett 20 energiatároló természetesen csak átmeneti ideig lesz képes áthidalni a szakadékot, így hosszabb távon fel kell majd pörgetni a villamosenergia termelést is, de vannak olyan helyszínek, ahol egy akkus tároló hosszabb távon is megoldást jelenthet.

Az energiatárolók kiépítése mindenesetre egy fontos lépést jelent a kormány azon terveinek sorában, hogy 2035-ig több mint 6000 nagy teljesítményű töltőoszlop létesüljön az autópálya-hálózat mentén.

(Forrás: www.gov.uk)

A helyi autópálya-kezelő mintegy 11 millió fontot (kb. 4,8 milliárd forint) kíván befektetni, a tárgyalások már megkezdődtek a leendő beszállítókkal, a telepítésekre pedig a következő két évben kerülhet sor. A kormány úgy vélekedik, hogy az intézkedés segít majd legyűrni a „hatótávparát”, így azok az autósok is bátrabban válthatnak elektromosra, akik jelenleg még attól félnek, hogy út közben lemerül az autójuk, mielőtt elérné a következő töltőállomást.

Malcolm Wilkinson, az autópálya-kezelő energetikai részlegének vezetője elmondta: „Bár korlátozott mértékben tudjuk követni az úthálózatot igénybe vevő benzines és dízelmotoros autók számát, a töltőpont-hálózat bővítésének támogatásától azt reméljük, hogy növelni tudjuk az elektromos járműveket használók bizalmát, hosszú és rövid utazások esetén egyaránt.”

Címlapkép: nationalhighways.co.uk

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.