Egy év alatt több mint egymilliószor töltöttek a Fastned hálózatán

2021 volt a legelső év a Nyugat-Európa egyik legnagyobb nyilvános elektromosautó-töltőhálózatát üzemeltető Fastned történetében, amikor az egy év alatt regisztrált töltési alkalmak száma meghaladta az egymilliót. 2020-hoz képes ez egy 70%-os növekedést jelent a töltések számában, ami jól érzékelteti az elektromos autósok gyarapodásának döbbenetes ütemét.

A cég kiemeli, hogy a koronavírus ellenére 2021-ben is virágzott az elektromos autók piaca, és különösen azokon a piacokon ért el rekordokat a villanyautók értékesítése, ahol a Fastned is aktív, így például Hollandiában és Németországban.

A hollandiai székhelyű vállalat a tavalyi évben a hálózatának bővítését helyezte a középpontba, hogy minél több villanyautós számára tudjon kényelmes töltési lehetőséget kínálni. 2021-ben 57 új állomást nyitott meg, és további 13, a MisterGreentől 2020-ban megvásárolt állomást szerelt fel saját berendezéseivel. Az év végére összesen 188 töltőállomással várta a Fastned az elektromos autósokat, ami 44%-kal több, mint egy évvel korábban. A meglévő állomásokon is történtek bővítések, 2021 végére 759 töltő volt üzemben, ezzel 3,5-ről 4-re nőtt az egy állomáson megtalálható töltők átlagos száma.

A több mint egymillió töltés során 21 GWh energiát adott át a Fastned az autóknak, ez 89 százalékos növekedés 2020-hoz képest. Ez 105 millió zéró kibocsátású kilométert jelent, amellyel a cég számításai szerint mintegy 16.410 tonnányi szén-dioxid kibocsátástól óvta meg a Földet. Az aktív ügyfelek száma 112 ezer főre emelkedett, ami több mint duplája az egy évvel korábbinak.

A Fastned jelenleg hat országban (Hollandiában, Németországban, az Egyesült Királyságban, Belgiumban, Svájcban, és Franciaországban) van jelen, a töltésből származó bevételei ezeken a piacokon átlagosan 98%-kal nőttek 2020-hoz képest, de ezzel együtt a hálózat fenntartásának költségei is növekedtek. A teljes működési EBIDTA értéküket mindazonáltal 171 százalékkal növelni tudták 2,4 millió euróra, ami jól mutatja, hogy mekkora üzleti lehetőség van a töltésben azokon a piacokon, ahol szép számmal gyarapodnak a villanyautók.

Michiel Langezaal, a Fastned vezérigazgatója így értékelte az évet:

„Visszatekintve 2021-re, rendkívül büszke vagyok az eredményeinkre. A világjárvány folyamatos hatása és az energiapiacok közelmúltbeli volatilitása ellenére üzletünk gyorsan növekszik, és visszatérünk exponenciális növekedési pályánkra. Tavaly jelentős összegeket fektettünk be hálózatunk bővítésébe, jelentősen hozzájárulva az egész Európára kiterjedő gyorstöltési infrastruktúra kiépítéséhez. Ezek a beruházások rövid távon hatással vannak jövedelmezőségünkre, de ez szükséges ahhoz, hogy hosszú távú értéket teremtsünk cégünk számára, és infrastruktúrát építsünk ki több millió elektromos jármű számára. Meglévő állomásaink, különösen azokban a régiókban, ahol magas az elektromos járművek elterjedése, működési EBITDA szinten nyereségesek, és kezdenek cash flow-t generálni. Az elektromos járművek felgyorsult elterjedésének köszönhetően 2021-ben elértük az egymillió töltési ciklus rekordját. Ez önbizalmat ad, hogy jó úton haladunk. Még csak az elején járunk egy exponenciálisan növekvő töltési piacnak. Hálózatunk bővítésének felgyorsításával készek leszünk arra, hogy az elkövetkező években több millió új elektromos jármű jelenjen meg az utakon.”

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.