Egyre népszerűbbek az elektromos motorkerékpárok Magyarországon

Tavaly nyártól a tisztán elektromos motorkerékpárok is jogosultak zöld rendszám használatára. Augusztustól már 113 járműre került fel a környezetkímélő járműveket azonosító plakett. Talán a motoros szezon tavaszi indulásának köszönhető, hogy gyorsul a zöld rendszámok igénylése, az elmúlt egy hónapban 20 tisztán elektromos motor kapott zöld rendszámtáblát.

Mivel a kétkerekű motorkerékpárok eleve ingyenesen parkolnak, hajtómotortól és üzemanyagtól függetlenül, a parkolási díjkedvezmény elsősorban a motorkerékpárnak minősülő 3 és 4 kerekű járművek (pl. Renault Twizzy) tulajdonosai számára jelent előnyt.

Elektromos motorkerékpár tesztvezetés Abdán, a villanyautós találkozón (Fotó: Lévai Gábor)

Az elektromos járművek további kedvezményeinek, azaz a regisztrációs adó, gépjárműadó és visszterhes vagyonátruházási illeték alóli mentességnek persze a kétkerekűek tulajdonosai is örülhetnek, ezek a kedvezmények azonban a nyilvántartáson alapulnak, így függetlenek lehetnek a rendszámtábla színétől.

A zöld rendszámok tavaly augusztusi motorkerékpárokra történő kiterjesztése előtt forgalomba helyezett elektromos meghajtású motorok környezetkímélővé való besorolását műszaki vizsga vagy hatósági szemle alkalmával kérhetik az üzembentartók. Az ITM becslése szerint a rendelkezés tavaly nyári bevezetése előtt mintegy 150 elektromos hajtású kétkerekű motort használhattak hazánkban.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.