Reuters: épülhet a Giga Sanghaj 2

Pletykákat már korábban is hallottunk erről, de most egy, a Reuters által látott levél konkrétan megerősíti a korábbi értesüléseket.

Évi másfél millió autót gyárthat Sanghaj a jövő év végétől.

Minden követ megmozgattak

Az autógyártó kínai gyára április 19-én nyitott újra, mivel rákerült arra a több mint 1000 vállalkozást tartalmazó listára, amelyen az állami szervek által kiemelt jelentőségűnek tekintett cégek szerepeltek. A 22 napos leállás nem csak a Teslának fájt, a helyi gyár közvetlenül több mint 18 ezer embert foglalkoztat, míg a beszállítóikon át ennek sokszorosa az üzem hatása a legnagyobb kínai város gazdaságára.

A napokban a Reuters hírügynökség betekintést nyert egy levélbe, amit a Tesla küldött a helyi állami szerveknek, ebből pedig érdekes részletek derültek ki.

A május elsején született levél abból a célból íródott, hogy megköszönje az állami szereplők segítségét a gyár újranyitásában. Mint írják, a hatóságok három napig, non-stop dolgoztak azon, hogy az első pár napban mintegy 6000 Tesla, majd később további 2000 alkalmazott tudjon eljutni a munkahelyére, valamint segédkeztek a gyár fertőtlenítésében. A munkások ezután tulajdonképpen beköltöztek a gyárba, és nem hagyják el annak területét. Helyi információk alapján úgy tudjuk, a munkavállalók egy-egy hálózsákot, háromszori ingyenes étkezést, valamint napi 63 dollárnak megfelelő bónuszt kapnak a vállalattól.

Jöhet Sanghaj 2

A vállalat a gyár 2019-es megnyitása óta sem állt le a bővítésekkel, gyakorlatilag mindig építettek valamit. Jelenleg, normál esetben, mintegy 8 ezer fő dolgozik a Model 3, 9 ezer a Model Y, és 4000 az akkupakk- és hajtásláncüzem összeszerelő sorain. A Giga Sanghaj tavaly 480 ezer autót szállított le, a várakozások szerint idén pedig 800 ezerre nőhet a kapacitás. A kínai CPCA, a személyautó-gyártók szövetségének elnöke nemrég úgy nyilatkozott, hogy júniustól havi 80-90 ezer autó közé bővül az üzem teljesítménye, ami éves 1 millió feletti tempót jelentene.

A Reuters úgy tudja, a vállalat a fent említette levélben azt is megerősítette a város vezetésének, hogy eldöntötték: a mostani területtel szomszédos telken egy újabb, 450.000 autós üzemet húznak fel, amivel a világ vezető autóexport-központjává avanzsálna a város. A bővítés 2023 végéig készülhet el, és hogy ez nem túlzó ígéret, arra a kínai üzem első két fázisa a példa, amelyek 1-1 év alatt épültek fel. Az ehhez szükséges területet egyébként már 2021-ben kijelölték, ahogy az a város egy évvel ezelőtti fejlesztési makettjén is látszik.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.