Rendelhetők a Volvo Trucks új elektromos teherautói

A Volvo Trucks hivatalosan is megnyitotta nagy teherbírású elektromos teherautóinak, a Volvo FH, a Volvo FM és a Volvo FMX típusjelzésű járműveinek rendelését. Egyelőre azonban csupán a nyerges vontatók váltak elérhetővé, az alvázas változatok értékesítése 2022 negyedik negyedévében indul.

“Ez egy újabb mérföldkő a Volvo Trucks életében. Ügyfeleink egyre nagyobb érdeklődést mutatnak elektromos járműveink iránt. Eddig partnereink leginkább szándéknyilatkozatok formájában tettek tanúbizonyságot érdeklődésükről, de mostantól konkrét szerződéseket is aláírunk a vásárlókkal. Ez pedig egy újabb hatalmas lépés az elektrifikáció terén” – mondja Roger Alm, a Volvo Trucks elnöke.

A svéd márka középkategóriás elektromos járművei, azaz Volvo FL és FE modellek már 2019 óta sorozatgyártásban vannak, csakúgy, mint az amerikai piacra szánt elektromos Volvo VNR. 2021-ben a Volvo Trucks több mint 1100 elektromos járműre írt alá vásárlási szándéknyilatkozatot, több mint 20 országban. Az európai piacon jelenleg Norvégiában, Svédországban és Németországban mutatkozik a legnagyobb érdeklődés a vállalat zéró kibocsátású tehergépjárművei iránt.

Az új, nehézkategóriás elektromos tehergépjárműveket kezdetben a cég szén-dioxid-semlegesen működő, Göteborghoz közeli telepén gyártják majd idén ősztől.

Mindhárom újdonság három villanymotorral rendelkezik, amelyek a Volvo Trucks I-Shift sebességváltójához kapcsolódnak. A motorok együttes teljesítménye 490 kW, amit egy hat egységből álló lítium-ion akkumulátorcsomag lát el energiával, 540 kWh kapacitásból. Ez akár 300 kilométeres hatótávot is biztosíthat a járműveknek. Az új trió AC és DC töltési lehetőségekkel is rendelkezik, előbbin 43 kW a legmagasabb elérhető teljesítmény, utóbbin pedig 250 kW az elméleti plafon. Egyenáramú hálózaton akár kevesebb mint 90 perc alatt fel lehet tölteni 80%-ra az akkumulátort.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.