Videón a Ducati elektromos motorja

A Ducati a világ egyik legismertebb motorkerékpár-gyártó vállalata, melynek termékei épp annyira népszerűek a sportmotorozásért rajongó vásárlók körében, mint amennyire sikeresek a versenypályákon. Sokak számára azonban csalódást jelenthet, hogy az olasz vállalat egyelőre nem értékesít elektromos meghajtású motort, és az igazgatók nyilatkozatai azt sejtetik, hogy ez egy darabig még így is marad. De akkor mi ez az elektromos fenevad, ami a cég új videóján vonyít? Ez lesz a MotoE új versenymotorja.

Tavaly ősszel meglepetésként érkezett a hír, miszerint az Energica, a FIM Enel MotoE világkupa egyedüli motorbeszállítója csak a 2022-es szezon végéig biztosítja a járműveket a 2019 óta futó versenysorozathoz. Ezzel bizonytalanná vált a MotoE jövője, de szerencsére nem hagyták sokáig aggódni a rajongókat. Néhány nappal később a Ducati bejelentette, hogy a 2023-as szezontól legalább 2026-ig ők szállítják a villanymotorokat, s ezzel kezdetét veszi a márka elektromosítása. A V21L MotoE névre keresztelt versenyprototípus teszteléséről tavaly decemberben már mutatott fotókat a Ducati, de most először láthatjuk, hallhatjuk mozgásban a fejlesztés alatt álló sportmotort.

A Ducati egyébként nemrég elárulta, hogy a MotoE-vel szerzett tapasztalatokat utcai elektromos motorok fejlesztéséhez is felhasználják, de ezt egyelőre számos tényező akadályozza, legfőképpen az akkumulátor. Claudio Domenicali vezérigazgató januárban arról beszélt, hogy a lítium-ion technológia még nem elég fejlett a sportmotorok magas teljesítményéhez, míg egy tavaly októberi nyilatkozatában azzal érvelt, hogy hozzászoktunk, hogy benzinkutat minden sarkon találunk, ugyanennyi töltési lehetőséget kell lehetővé tenni az elektromos motoroknak is.

A Ducati V21L MotoE specifikációi egyelőre nem ismertek, de az Energica járművei 110 kW teljesítménnyel, 220 Nm nyomatékkal, és közel 260 km/h-s végsebességgel szaggatják az aszfaltot. Akkumulátoruk kapacitása több mint 20 kWh, amibe kevesebb mint fél óra alatt nagyjából 120 kilométernyi hatótáv tölthető vissza DC hálózaton.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.