885 km hatótávú villanyautót jelentett be Fisker

Henrik Fisker világhírű formatervező és üzletember tegnap egy újabb termékének érkezését jelentette be: a még idén gyártásba kerülő Ocean SUV, és a Foxconnal közös PEAR után egy tisztán elektromos GT sportautót dob piacra az általa vezetett Fisker Inc. A Ronin névre keresztelt, nyitható tetejű, nagy teljesítményű járművel nem kisebb célt tűzött ki maga elé a vezérigazgató, mint hogy az övé legyen a világ legnagyobb hatótávolságú, sorozatgyártott elektromos autója. A tervek szerint a Ronin akár 885 kilométert is elmegy majd a WLTP szabvány szerint, de az Autocar úgy tudja, hogy a Fisker a fejlesztéssel az 1000 kilométeres hatótávküszöböt is átlépné. Az autó különlegessége, hogy akkumulátora a jármű struktúrájának része lesz.

A trimotoros Ronin villanyautót a Fisker brit Magic Works fejlesztőközpontjában fejlesztik Dave King, az Aston Martin korábbi mérnökigazgatója vezetésével. Az első prototípus bemutatójára a tervek szerint 2023 augusztusában kerülhet sor, a gyártás pedig 2024 második felében kezdődik. Fisker posztjából kiderül, hogy az autó várható ára kicsivel 200.000 dollár alatt kezdődik majd.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.