Megkapta az európai típusengedélyt az Arrival autóbusza

Fontos mérföldkőhöz érkezett a tisztán elektromos meghajtású haszongépjárművekre specializálódott Arrival, ugyanis a nemes egyszerűséggel csak Bus névre keresztelt autóbusz modellje minden biztonsági követelménynek megfelelve megszerezte az európai típusengedélyt. Szabad az út afelé, hogy a brit startup gyártó zéró emissziós járműve utasokat szállíthasson Európa és az Egyesült Királyság útjain.

A teljesen lapospadlós busz konfigurációtól függően körülbelül 80-125 utas szállítására képes, modern utasterében LED kijelzők szolgáltatnak menetinformációkat és panorámás üvegtető növeli az utazás élményét. A járműbe épített legnagyobb akkumulátor várhatóan 310 kWh körüli lesz, amivel akár 408 kilométert is megtehet majd egy töltéssel.

A Hyundai Csoport által is támogatott startup egyedi megközelítést választott termékeinek gyártásához: hatalmas járműgyárak építése helyett úgynevezett Microfactory-ket hoz létre – már meglévő ipari területen telepítik le magasan automatizált gyártósoraikat, helyi beszállítókat alkalmazva, ahol csak lehet. Mivel egy mikrogyár felállítása jóval kevesebbe kerül, mint egy hagyományos összeszerelő üzem, és sokkal kevesebb embert foglalkoztat, az Arrival szerint ez a módszer lényegesen olcsóbb termékeket eredményez, mint más hasonló elektromos, vagy mint a mai dízelmotoros járművek.

Hogy mennyire válik be az Arrival megoldása, az még a jövő kérdése, hiszen egyelőre egyetlen termékének sorozatgyártásához sem kezdett hozzá, és az árak sem ismertek. A Bus a tervek szerint 2022 második negyedévében megy gyártásba, emellett a vállalat egy önvezető kisteherautó fejlesztésén is dolgozik, és egy kifejezetten utazásmegosztó célra tervezett elektromos autó is készül.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.