Megnyitás előtt Európa legnagyobb úszó napelemparkja

Ha nem lenne elég hely a szárazföldön, ma már a tengeren is lehet naperőműparkot építeni – erről szólt dr. Papp László kollégám múlt hétvégi cikke. Hogy ezek a rendszerek mire képesek és hol tart a fejlesztésük ma, azt el lehet olvasni az ő írásában.

És, hogy ez mennyire nem sci-fi, arról lesz most szó itt, egy konkrét európai példával.

Dupla energia

A portugál Alqueva vízerőmű víztározójának felszínén nyílik meg most júliusban Európa legnagyobb vízi napelemparkjaszámolt be róla a Reuters.  A víztározó a kontinens legnagyobb mesterséges tava és Portugália déli részén található, maximális mélysége pedig 70 méter, a Balatonénak hatszorosa.

Az úszó naperőmű négy futballpálya kiterjedésű és 12.000 panelből áll, csúcsteljesítménye 5,06 MW, és évente 7,5 GWh elektromos áramot termelhet. Az itt megtermelt áram költsége harmada a gázerőműben előállítotthoz képest.

A megújuló energiaforráshoz egy 2 MWh kapacitású akkumulátoros energiatároló kapcsolódik, és 1500 háztartást, a környék 25%-át láthatja el elektromossággal. Ha már az aksik is tele vannak, akkor pedig a felesleges elektromos árammal vizet pumpálnak vissza a tározóba, ami később a vízerőmű generátorait hajtja majd meg.

Az úszó napelemparkok egyik előnye egyébként, hogy a víz hűtő hatása ellensúlyozza a technológia egyik állandó problémáját, a panelek túlmelegedését. Laikusként azt gondolnánk, hogy a napelemek úgy általában egy felhőmentes nyári napon termelnek legjobban, azonban ilyenkor könnyen túl is melegedhetnek a táblák, ami csökkenti a hatásfokot. Az úszó panelek akár 5-10%-kal is jobb hatásfokot érhetnek el annak köszönhetően, hogy a víz folyamatosan hűti őket alulról.

Az Alqueva vízerőmű úszó napelemparkja. Forrás: ISIGENERE – ISIFLOATING, YouTube

A portugál EDP energiaszolgáltató – amely a projekt gazdája – már tervezi egy második, 70 MW csúcsteljesítményű naperőmű telepítését is ezen a víztározón. A cég 24,6 GW-os energiatermelő kapacitásának jelenleg 78%-a származik megújulókból.

A projektről látványos videó is készült, amit valami miatt korhatárosnak jelöl a YouTube, de nem kell megijedni, ez maximum engineering-porn.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.