Villanyautó-töltőhálózatot épít Magyarországon a Vodafone leányvállalata

A Vantage Towers ma bejelentette, hogy egy éven belül kb. 40 helyszínre telepítenek elektromosautó-töltő oszlopot. Minden helyszínre kerül 180 kW maximális teljesítményre képes töltő is. A helyszínek a mobiltelefon bázisállomások, ezeken belül várhatóan a távközlési szolgáltatás lefedettségét biztosító mobil-tornyok lesznek. A Vantage Towers a Vodafone bázisállomások telepítéséért és üzemeltetéséért felelős leányvállalata. A töltőoszlopokat szállító és telepítő partner az Elektromotive.

A mobiltelefon tornyok funkcióinak megosztása azzal kezdődött, hogy a szolgáltatók egymás antennáinak is helyet biztosítanak, így nem kell az ország teljes területét mindhárom szolgáltatónak önállóan lefedni. Később egyéb funkciók is elkezdtek megjelenni, így például a sajtótájékoztató helyszínét biztosító Etyeken kilátót is építettek a toronyra, melyhez a helyi önkormányzat parkolót is kialakított. Ezt a funkcionalitást színesíti tovább a villanyautó töltési lehetőség. A bázisállomások működtetéséhez 100%-ban zöld energiát használnak, melyet több helyen maguk termelnek meg.

A sajtótájékoztatón két töltőoszlop-típust mutattak be, mindkettőn két autó tölthet párhuzamosan. A nagy teljesítményű, egyenáramú oszlop – amelyből várhatóan minden helyszínre kerül majd – mindkét kábele CCS csatlakozódugót kapott. A másik, Infochargernek nevezett típuson Type2 AC aljzatok találhatók, ilyen töltőoszlop kb. 20 helyszínre kerül. Etyeken például a pincesor közelében lesz a végleges töltőpont helyszíne, ahol gyakran hosszabb időt is eltöltenek a látogatók, így indokolt az AC célállomás töltők telepítése is.

A villanyautósok az Elektromotive rendszerében indíthatnak majd töltést az új oszlopokon, amelyre tokennel, applikációval és QR kóddal egyaránt lehetőség lesz. A helyszínek harmada autópálya és főút mellett lesz, de ezek némelyike nagy bevásárló központok parkolóiban. A töltők kihasználtságát folyamatosan monitorozzák majd, ahol nagy kihasználtságot tapasztalnak, készek további töltőoszlopok telepítésére.

A Vantage Towers 10 országban van jelen és a most bejelentett projekt egy kb. 2 millió eurós nemzetközi pilot program. Remélhetőleg a pozitív tapasztalatokat követően további töltési pontok is létesülnek majd, Magyarországon és egyéb országokban egyaránt.

Jó helyen vannak a Vodafone oszlopok?

Nagyvárosi környezetben az állomásokat általában magas épületek tetejére telepítik. Vidéken esetenként nehezen megközelíthető helyen, például egy szántóföld közepén állnak. Vannak azonban tökéletes helyszínek is, ilyen például Halmaj külterülete, ahol a Vodafone torony egy étterem, egy benzinkút és egy kamionos pihenő közvetlen szomszédságában helyezkedik el, néhány száz méterre az M30-as autópálya előző év végén átadott Miskolc-Kassa szakaszának halmaji lehajtójától, ennél is közelebb a 3-as főúthoz, így azok is hozzáférhetnek egy esetlegesen ide telepített töltőoszlophoz, akik nem vásároltak autópálya matricát.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.