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
auto
2024. 04. 19. péntek

Az Apple megcsinálta, amit az autógyártók évek óta nem akartak

egyéb

Az Apple bejelentette a CarPlay következő generációját, amely egy iPad-szerű élményt hoz az autók képernyőjére és az autó számos funkciója is elérhető lesz. A gyári navigációk helyett már manapság is rengetegen külső, a mobiltelefonon futó szoftvert használnak, az újítással már a légkondit is az Apple megoldásával vezérelhetjük majd.

Tegnap este a WWDC 2022 egyik bejelentése az Apple CarPlay jelentős mértékű megújulása volt. Az új rendszer, mely az iOS 16 verziójával érkezik, a jelenleginél lényegesen mélyebb jármű-integrációt alakít majd ki és jóval testreszabhatóbb is lesz. Többképernyős működést kapunk, ami azt jelenti, hogy nem csak a járművekben jellemzően középen elhelyezkedő infotainment képernyőt használhatjuk majd, de akár a műszerfalon is megjelenhet például az Apple Térképek alkalmazása.

Az Apple szoftvere hozzáfér majd az autó fontos információihoz, például sebesség vagy az akkumulátor töltöttségi szintje (vagy hagyományos erőforrással működő járművek esetén az üzemanyagszint), így a külső navigációs rendszer képes lehet akár olyan hosszabb útvonalak tervezésére is, ahol közbenső töltésre van szükség.

A kijelzők testreszabhatók lesznek, amely nem csak a színvilágot, de egyéni widgetek alkalmazását is jelenti, így a mobiltelefonon, számítógépen vagy tableten megszokott időjárási vagy zenei alkalmazásokat használhatjuk az autónk képernyőin is.

Amennyiben a CarPlay hozzáfér a járműbe épített rendszerekhez, akkor nem csak az autó saját rendszere lesz képes olyan funkciók vezérlésére, mint a légkondicionáló beállításai, ülésfűtés, vagy a rádió kezelése.

Az Apple ezzel gyakorlatilag szoftverfejlesztési versenyre hívja ki az autógyártókat. A tech cég megalkotja azt a szoftvert, amelyre a felhasználók már évek óta vágynak, de az autógyártók eddig vonakodtak elkészíteni. Ha egy gyártó nem teszi majd lehetővé az Apple CarPlay integrációt, azzal hátrányba kerül a versenytársakkal szemben, amelyik típusban pedig ott lesz az újdonság, könnyen lehet, hogy már nem csak a gyári navigáció helyett, hanem az autó teljes rendszere helyett az Apple szoftverét választják majd az autósok. A jelenlegi chiphiányos időkben persze az is megtörténhet, hogy az autógyárók örömmel veszik majd, hogy külső eszközök erőforrásait használhatják majd a technológiai újdonságokra fogékonyabb felhasználók, így spórolhatnak a gyártási költségeken.

Az Apple világszerte számos autógyártóval együttműködve fejleszti az új CarPlayt, melyek között szerepel az Audi, a Ford, a Mercedes-Benz, az Infiniti, a Honda, a Jaguar, a Land Rover, a Nissan, a Volvo és a Porsche és további gyártók is. 2023 végére ígérik az első olyan modellek bejelentését, amelyeket már úgy terveztek, hogy támogassák a következő generációs CarPlay legtöbb funkcióját.

Mindent persze nem árultak el az új funkciókról, így a következő generációs CarPlay rendszerről az év második felében várhatók további bejelentések az Apple-től.

 

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.