Főoldal » elektromos autó » Nagy bejelentés: Győrben gyártják a VW Csoport kis villanyautóinak motorját

Nagy bejelentés: Győrben gyártják a VW Csoport kis villanyautóinak motorját

Mintegy 120 milliárd forintos beruházásból épít vadonatúj gyáregységet győri létesítményében az Audi, ahol a Volkswagen autógyártó konszern kis méretű elektromos autóinak villanymotorját fogják gyártani 2025-től kezdődően. Az Audi Hungaria új programjáról Szijjártó Péter külügy- és külgazdasági miniszter számolt be, aki hangsúlyozta, hogy a kormány által 8,5 milliárd forinttal támogatott fejlesztés tovább erősíti Magyarország pozícióját az elektromosautó-iparban.

Az új, úgynevezett MEB ECO hajtások gyártása új kompetenciákat is jelent, hiszen a gyártási mélység növelésével az elektromos hajtáshoz szükséges lemezcsomagot és a forgóegységet (rotor) is a győri munkatársak fogják készíteni, valamint a későbbiekben a teljesítményelektronika gyártása is vállalatnál történik.

A győri Audi-gyár jelenleg is kiemelt szerepet tölt be a Volkswagen Csoport életében: 2018 óta több mint 300.000 elektromos motort gyártott le az Audi Hungaria az elektromos autókhoz (ezt a mérföldkövet még februárban lépte át a gyár). Tavaly februárban nagy kaliberű fejlesztéseket jelentettek be, megkezdődtek az előkészületek a négykarikás autógyártó és a Porsche által közösen fejlesztett PPE (Premium Platform Electric) architektúrára épülő modellek villanymotorjának gyártására. Ezeknek a jellemzően nagy autóknak az ellenpólusát jelentik majd a MEB padlólemez rövidített változatára épülő, megfizethetőnek ígért kis méretű villanyautók a Škoda, Seat, és Volkswagen márkajelzései alatt, amelyek a MEB ECO erőforrást fogják hasznosítani. Az új beruházással 500 új munkahely jön létre.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.