Főoldal » elektromos autó » Bemutatta legújabb villanyautóját a NIO

Bemutatta legújabb villanyautóját a NIO

A múlt héten lerántotta a leplet új modelljéről a már Európában is terjeszkedő kínai autógyártó vállalat, a NIO. Az ES7 – ahogy nevéből is sejthető – méretben és árban az ES6 és ES8 elektromos szabadidő-autók közé ékelődik be. Kínában már előrendelhető, 468.000 jüan lesz az indulóára 75 kWh akkuval, ami körülbelül 67.000 eurónak felel meg, de az ügyfelek olcsóbban is hozzájuthatnak az autóhoz, ha az akkumulátort bérlik hozzá. Hazai piacán augusztus végétől szállítják a megrendelőknek, azt egyelőre nem tudni, hogy Európába mikor érkezik meg.

Az ES7 a vállalat új NT2.0 padlólemezére épült – a NIO jelenleg kapható SUV modelljei, az ES8, ES6, és az EC6 még ennek a platformnak az első generációját használják. Az első tengelyen egy 180 kW-os villanymotor, hátul pedig egy 300 kW teljesítményű erőforrás dolgozik az összkerékhajtásért. Az ES7 a gyártó eddigi leggyorsabb városi terepjárója, akár 3,9 másodperc alatt képes álló helyzetből elérni a 100 km/h-t.

75 kWh akkukapacitással 485 km hatótáv várható a kínai CLTC szabvány szerint, 100 kWh akkuval már akár 620 km-t is elmegy egy töltéssel az autó, a NIO 150 kWh-s akkucsomagjával pedig 850 km fölé nő a hatótáv.

Az ötszemélyes, 4,912 méter hosszú, 1,987 méter széles, és 1,72 méter magas SUV az opcionális vontatóhorog megvásárlása után akár 2000 kilót is vontathat. A jármű V2L funkcióra is képes, azaz energiát adhat át más elektromos berendezéseknek.

A NIO egyébként megerősítette a pletykákat, miszerint Magyarországon fog gyárat építeni a töltőberendezéseinek és akkumulátorcserélő állomásainak, ám további részleteket, például hogy mely városban lesz a létesítmény, nem közölt.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.