Brutális áremelés jön a parkolódíjaknál

Nemcsak Budapesten, több vidéki nagyvárosban is drasztikus áremelés lesz a parkolási díjakban július 1-től – számol be róla a Telex, egy részletes körképben.

Érdemes a villanyautósoknak is elolvasni.

Brutális

Győrben 30-320%, Budapesten 15-100%, Miskolcon 10-70%-os áremelés következik péntektől – és természetesen ezek csak kiemelt példák abból a részletes gyűjtésből, amelyet a Telex vidéki tudósítói állítottak össze a július elsejei áremelésekről. Nem csak az óradíjak, a lakossági bérletek ára is meredeken emelkedni fog, Győrben például az eddigi 3.900 forint helyett 12.000 forintba kerül majd az éves bérlet, ráadásul ez csak fele annak, amit eredetileg terveztek.

Ezekhez a bombasztikus számokhoz képest egészen visszafogott Szeged szerény 10 százalék körüli, vagy Hódmezővásárhely 25%-os emelése – utóbbinál mostantól a tarifa a zöld rendszámosokra is vonatkozik. Pécs és Debrecen az üdítő kivétel, itt nem emelkednek a tarifák idén, de előbbinél életbe lép a rendelkezés, miszerint a hibrid autóknak megszűnik az ingyenes parkolás.

A nagymértékű emelések okairól sokféle vélemény létezik, de az bizonyosan közrejátszik, hogy a veszélyhelyzeti rendelkezések elmúlt két éve alatt nem emelhettek a díjakon a szolgáltatók, azt pedig valószínűleg senkinek nem kell különösebben magyarázni, hogy 2020. óta összesen mekkora volt az infláció. A veszélyhelyzet alatt egyébként az állam több elvonást is keresztülvitt az önkormányzatokkal szemben, így a helyi költségvetéseken tátongó lyukak betömésére is egy vonzó eszköz lehet a parkolási díjak emelése.

Így parkolj Pécsett

Sokan még ma is azt hiszik, hogy zöld rendszámos autóval mindenütt ingyen lehet parkolni, de ez nagyon nem így van, erre csak ott van lehetőség, ahol a település helyi rendelete ezt megengedi. Olyan települések is vannak, ahol korábban elektromos és plug-in hibrid autóknak ingyenes volt a parkolás, azonban ez most megváltozik.

A legismertebb példák egyike Pécs, ahol július 1-től, azaz most péntektől megszűnik az általános ingyenes parkolás a zöld rendszámos autóknak, és helyette egy új kedvezmény lép életbe:

előzetes regisztrációt követően a tisztán elektromos meghajtású járművek továbbra is díjfizetés nélkül parkolhatnak, de a plug-in hibrideknek ezentúl fizetniük kell.

Kérdésünkre a város parkolási rendszerét működtető Biokom Nonprofit Kft. ügyfélszolgálatán azt a tájékoztatást kaptuk, hogy ez az előzetes regisztráció megtörténhet személyesen az ügyfélszolgálatukon is, de lehetőség van arra, hogy online rendezzük a kérelmet. Utóbbihoz csak annyit kell tennünk, hogy beszkenneljük az autó forgalmi engedélyét és ezt egy e-mail kíséretében elküldjük a parkolas@biokom.hu címre. Érdemes ennek feldolgozására legalább egy munkanapot adni, tehát aki a hétvégén készül a városba, legkésőbb csütörtökön küldje el az e-mailt.

A város egyébként igyekszik rugalmasan kezelni a változást, így aki jogosult lett volna, de elfelejtett regisztrálni, és mikuláscsomag várja a szélvédőn, az az ügyfélszolgálaton a forgalmi bemutatásával töröltetheti azt. Azért próbáljuk meg ezeket az eseteket elkerülni, ha csak nem akarunk hétvégén Pécsett maradni, hogy megvárjuk a hétfő reggel 8 órás nyitást.

A zöld rendszámos parkolási kedvezményt egyébként Hódmezővásárhelyen teljesen eltörölték, jó hír azonban, hogy a villanyautók a töltés ideje alatt ingyen várakozhatnak.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.