Főoldal » energia » Akkumulátorokra cserélik Hawaii utolsó szénerőművét

Akkumulátorokra cserélik Hawaii utolsó szénerőművét

Ha Hawaii szigetére, pontosabban szigeteire gondolunk, akkor mindenkinek az óceán és a napfény jut eszébe. Ehhez képest nem a vízre telepített szélerőművek, vagy a napelemek, hanem az olaj adja az áramtermelés 60%-át.

És ez már előrelépés.

Fontos fordulópont

Hawaii azzal büszkélkedhet, hogy ők az első amerikai állam, amelyik törvénybe iktatta, hogy a jövőben 100%-ban megújulókból kell fedeznie az áramtermelést. A gond az, hogy a választott évszám 2045.

Hawaii energiatermelése. Forrás: The New York Times

Mindenesetre már az elmúlt években is javult valamelyest a helyzet, az otthoni napelemek részaránya például megduplázódott, és ha lassan is, de egyre inkább megújulókra áll át a szigetcsoport. A motiváció az megvan, no nem feltélen csak a zöld szív miatt, hanem mert a szigetek lakói fizetik a legtöbbet az energiáért – háromszoros az áram ára az átlag amerikai tarifának. Ez viszont azt is jelenti, hogy már most megéri megújulókra és aksikra váltani, mert ennél még az is olcsóbb.

A Tesla már korábban is telepített akkumulátorokat a szigeteken, de most egy elég nagy projekt lépett végső fázisába, szeptemberre ugyanis elkészül a KES, azaz a Kapolei Energy Storage, amely 185 megawatt csúcsteljesítménnyel és 565 megawattóra tárolókapacitással bír. A cég 158 Megapack energiatárolót telepít O’ahu szigetén.

Az időzítés nem véletlen, szeptemberben  kapcsolják le ugyanis Hawaii utolsó szénerőművét, a KES pedig ennek a frekvenciaszabályozó szerepét veszi majd át. Az aksik a háztartásokban termelődő, napközben felesleges napenergiát tárolják majd el és adják le éjszaka, illetve szükség esetén nappal is. Lesz azonban a telepnek még egy fontos szerepe: ez lesz az újraindító gomb. Vészhelyzetben, mondjuk ha egy természeti csapás miatt összeomlik az áramellátás, a KES lesz hivatott a rendszer újraindítására.

A projekt fejlesztését végző cég úgy fogalmazott: a Tesla Megapack lesz a sziget hálózatának pacemakere.

A projektről először két éve írtunk, akkor még csak pályázat volt róla.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.