A magyar autópiac is megszenvedi a háborút

2022 második negyedévében tovább lassult új gépjárművek forgalomba helyezésének üteme Magyarországon, melyben a még napjainkban is tartó, de az ukrajnai háború által felerősített chiphiány, egyéb alkatrészek akadozó és késő szállításai, az autógyártás drágulása, az elszálló európai energia- és üzemanyagárak, valamint a forint gyengülése által okozott listaár-emelkedés is nagy mértékben közrejátszik – számolt be róla a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) a Datahouse Kft. adatai alapján.

Az év első hat hónapja alatt összesen 57.411 új személygépjármű került forgalomba hazánkban, ami 7405 darabbal kevesebb, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában. Ez 11,4 százalékos visszaesést jelent 2021-hez képest. A helyzet most majdnem annyira rossz, mint amikor elérte Európát a koronavírus-járvány, ugyanis az első félévben mindössze 3,1 százalékkal került több autó az utakra, mint 2020 első félévében, a lezárások ideje alatt. A kishaszonjárművek piaca még ennél is komolyabb csapást kapott, ezekből 9302 darabot regisztráltak eddig idén, ami 23,9%-kal kevesebb, mint tavaly.

Ami a meghajtás típusát illeti, továbbra is a benzines autók túlsúlya figyelhető meg a dízelautók népszerűségének csökkenése mellett, de 2265 darab tisztán elektromos újautót, és 2436 plug-in hibridet is forgalomba helyeztek. A villanyautók esetében ez 84,6%-os növekedést jelent a 2021-es év ugyanezen időszakával összehasonlítva, a konnektorról tölthető hibridek regisztrációja pedig 19,1%-kal emelkedett. Az MGE kiemeli, hogy figyelemreméltó, ami az elektromos autókkal történik, hiszen úgy vesznek belőlük egyre többet az emberek, hogy már nem elérhető hozzájuk állami támogatás.

Akadnak azonban olyan járműszegmensek, ahol nem zuhantak be a regisztrációk, sőt, meglehetősen jelentős növekedés volt tapasztalható. A nagyhaszonjárművek például 27,2%-ot tudtak nőni, a motorkerékpárok pedig folytatták a tavalyi növekedési trendjüket, és 14,6 százalékkal szárnyalták túl a 2021. első féléves regisztrációt.

A használtautó-piacon mérsékelt, 9,8%-os növekedés történt az előző évhez képest, összesen 68.965 személyautó és 6196 kishaszongépjármű érkezett hazánkba külföldről.

Az MGE szerint a gépjárműgyártás és gépjárműpiac az utóbbi évtizedek legnehezebb időszakát éli át, amely a következő félévben sem ígér számottevő javulást – az ügyfeleknek hosszú szállítási idővel, folyamatosan változó felszereltségekkel és növekvő árral kell számolniuk. A szervezet előrejelzése 125.000 új személyautóról szól az idei évre, amelyből 5250 tisztán elektromos, 6250 plug-in hibrid, a legnagyobb részt pedig a normál hibridek teszik ki 63.500 darabbal a most tapasztalható magas növekedési ütemre alapozva.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.