Heti 200-300 Teslát vásárol az Autonomy

Az év elején indult Kaliforniában az Autonomy nevű cég, amely egy rugalmas tartós bérleti lehetőséget kínál azoknak, akik Teslát szeretnének használni, de nem szeretnék azt megvásárolni, inkább 490-1000 dollár közötti havidíjat fizetnének. A cég 100 db Tesla Model 3-mal indult, melyet az év végéig 10.000 példányra terveztek bővíteni. A minap bejelentették, hogy a Model Y is megjelenik a kínálatban, ennek kapcsán készített interjút az Electrek a cég alapítójával, Scott Painterrel.

Painter elmondta, hogy szolgáltatásuk annyira népszerű, hogy heti 200 Teslát vesznek át. A hasonló mennyiséget vásárló Hertz-cel ellentétben az Autonomy flottája nem a legolcsóbb, kizárólag fehér autókra korlátozódik, gyakorlatilag mindent megvásárolnak, ami épp elérhető, még a visszamondott megrendelésekre is lecsapnak.

Jelenleg kb. 1000 autójuk van, melyek java Model 3 típus, de már van néhány Model Y is a flottában. A bérlők körülbelül fele a lehető legalacsonyabb, 1000 dolláros kezdeti költséget választja, amely mellett 1000 dolláros havidíjat kell fizetni. A bérlők másik fele inkább magasabb kezdeti összeget tesz le, cserében kedvezőbb, akár 490 dolláros havi bérleti díjat fizet.

Az Autonomy üzleti modellje kombinálja a carsharing egyszerűségét a lízing vagy a tartós bérlet kedvező árával, miközben ezeknél lényegesen rugalmasabb, még ha nem is annyira, mint egy klasszikus rövid távú autóbérlés. Az Autonomy esetében egyszerűen egy mobiltelefonos applikációval rendelhetünk autót. A havonta fizetendő összeg akár alacsonyabb is lehet a lízingnél, miközben 3 év helyett csak 3 hónapra kötjük le magunkat. Az autók természetesen a cég tulajdonában maradnak, aki a biztosítástól kezdve a gumicserékig és az assistance szolgáltatásig mindent biztosít a bérlőknek.

Az üzlet annyira jól megy, hogy jelenleg folyamatosan körülbelül 1000 ügyfelük vár autóra, akiket eddig 5-6 napos várakozással tudtak kiszolgálni. Jelenleg hetente 2-300 autó érkezik a flottába, és nem kizárólag Teslákkal terveznek. Olyan újdonságokat is szeretnének kínálni ügyfeleiknek, mint a Rivian, Lucid, Polestar és Canoo, és természetesen a régi nagy gyártók modelljeit is vásárolni fogják, Painter említett is néhány nevet: GM, Cadillac Lyriq, Chevy Silverado EV, Equinox EV, Blazer EV, Mustang Mach-E és F-150 Lightning.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.