Nem olcsó a Lidl töltés Szlovákiában

Szlovákiában ma déltől fizetni kell a Lidl áruházaknál elhelyezett elektromosautó-töltők használatáért. A töltési díjak hasonlók a nagyobb szlovák elektromobilitás szolgáltatók áraihoz, de akinek csak egy kevés energia kell, nem jár jól a Lidl hálózatával.

Augusztus elején már beszámoltunk róla, hogy Szlovákiában és Csehországban fizetős rendszerre váltanak a Lidl villanyautó töltői. Csehország esetében az árak már ismertek voltak, de a fizetési rendszer indulását egyelőre nem hozták nyilvánosságra, Szlovákiában pedig épp fordított volt a helyzet: tudtuk, hogy augusztus 15-től kell majd fizetni, de az árakat eddig nem közölték.

Ma délben a fizetős rendszer élesítését követően az árak is kiderültek. A Lidl tisztán kWh alapú elszámolást választott, a hosszúra nyúló töltést sem bünteti (parkolási) percdíjjal.

DC töltés esetén 0,39 EUR/kWh a tarifa (kb. 153 Ft), azzal a kiegészítéssel, hogy a minimum díj 3,51 euró, azaz 9 kWh díját akkor is ki kell fizetni, ha ennél kevesebbet töltünk.

Az AC töltésért 24 cent/kWh díjat kell fizetni (kb 95 Ft), meglepő módon itt a minimum díj hajszállal magasabb, 3,6 euró, így itt nem érdemes 15 kWh-nál kevesebbet tölteni.

A Lidl szolgáltatója a has.to.be GmbH, így nem meglepő, hogy jelentős, 80 eurós (több mint 31.000 Ft) összeget zárolnak a töltés indításakor, amelyből a fel nem használt összeget az ígéretek szerint 5 napon belül jóváírják bankszámlánkon. A minimális díjak alkalmazásával épp azokat a Lidl vásárlókat zárják ki a szolgáltatás használatából, akik csak egy néhány perces vásárlásra ugranak be a boltba, valamint foglalt DC töltő esetén sem érdemes AC töltést indítani, amíg felszabad a DC töltő. Arról egyelőre nincs információnk, hogy visszakaphatjuk-e a minimum díjat, ha valamilyen hiba miatt szakad meg néhány perc után a töltésünk.

A töltés indításához mobiltelefonunk kamerájával le kell olvasni a csatlakozóhoz tartozó QR kódot, majd a hivatkozást megnyitva az e-mobility.lidl.sk weboldalra jutunk. Itt a szlovák nyelvű hivatkozásra kattintva átkerülünk a beenergised oldalra, ahol a felhasználási feltételeket és a 80 eurós zárolást jóváhagyva, majd a számla küldéséhez az e-mail címünket megadva továbbléphetünk. A következő oldalon kiválaszthatjuk, hogy PayPal vagy bankkártyás fizetést szeretnénk. A bankkártyánk adatait megadva indíthatjuk el a töltést. Sajnos a Magyarországon is jól ismert Lidl eCharge applikációból nem lehet töltést indítani.

Összehasonlításképp, Szlovákia két legnagyobb szolgáltatója esetén a töltési díjak 22 kW AC és 50 kW DC töltők esetében a következők (a ZSE Drive és a Greenway hálózatában ultra töltők is találhatók, ezek árazását az alábbi táblázat nem tartalmazza, mivel a Lidl maximum 50 kW-os töltőket üzemeltet Szlovákiában):

Szolgáltató/díjcsomag 22 kW AC töltés 50 kW DC töltés Megjegyzés
Lidl 0,24 €/kWh 0,39 €/kWh 3,6, illetve 3,51 euró minimum díj és 80 eurós zárolás.
ZSE Drive vendég 0,29 €/kWh 0,49 €/kWh
ZSE Drive Eco 0,19 €/kWh 0,39 €/kWh
ZSE Drive Partner 0,09 €/kWh 0,29 €/kWh 11,9 euró havidíj, amely 40 kWh energiát tartalmaz
ZSE Drive Flat 0,09 €/kWh 0,19 €/kWh 69 euró havidíj, amely 100 kWh energiát tartalmaz
GreenWay vendég 0,35 €/kWh 0,55 €/kWh
GreenWay Energia Standard 0,3 €/kWh 0,5 €/kWh
GreenWay Energia Plus 0,25 €/kWh 0,45 €/kWh 9,9 euró havidíj, amely 30 kWh energiát tartalmaz
GreenWay Energia Max 0,2 €/kWh 0,35 €/kWh 29,9 euró havidíj, amely 100 kWh energiát tartalmaz

90 perc (DC) vagy 180 perc (AC) túllépése esetén a ZSE Drive töltőinél 3 euró/óra, a Greenway esetében 10 cent/perc parkolási díjat számolnak fel. A Lidl töltőin nincs parkolási díj.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.