Főoldal » elektromos autó » elektromosautó-akkumulátor » Magyarországon épít akkumulátorgyárat a CATL

Magyarországon épít akkumulátorgyárat a CATL

A világ legnagyobb akkugyártója, a kínai CATL nem akar lemaradni a koreai riválisok mögött, akik már megvetették a lábukat Kelet-Európában, hogy az itteni autógyártókat helyben szolgálják ki.

Az MTI friss híre szerint a Contemporary Amperex Technology Debrecenben húzza fel második európai gyárát, és ezzel kilencezer embernek ad majd munkát.

Közel a tűzhöz

A CATL nem véletlenül választotta hazánkat, hiszen ügyfelei közül a Mercedes-Benz, a Stellantis és a Volkswagen Csoport is nálunk, vagy a régióban gyárt villanyautókat, arról már nem is beszélve, hogy a BMW egyenesen Debrecenben épít gyárat. A debreceni gyár első és legnagyobb ügyfele egyébként nem a bajor márka, hanem a Merci lesz.

A 221 hektáros területen kilenc ezer munkahely létesül, és évente 100 GWh akkumulátor készülhet majd – az építkezés még idén megkezdődhet a Déli Ipari Parkban.

A cég alapítója és vezetője, Robin Zeng szerint a 7,34 milliárd eurós beruházás felgyorsítja majd az elektromos átállást Európában és már vizsgálják azt is, hogy esetleg az alapanyagok előállítását is a kontinensre telepítsék. Az új gyár megújuló energiát használ majd, és az sem kizárt, hogy ezt nem csak vásárolják, hanem – legalábbis egy részét – napelemekkel, helyben termelik meg.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.