Főoldal » egyéb » 2025-ben érkezhet a hidrogénes BMW

2025-ben érkezhet a hidrogénes BMW

Egy ideig úgy nézett ki, hogy a világ nagy autógyártói feladták a hidrogénes álmokat, legalábbis a személyautók terén. Jelenleg csak a Hyundai csoport és a Toyota gyárt kis darabszámban ilyen járműveket, főleg azért, mert a koreai és japán kormányok a hidrogénben látják energiafüggetlenségük egyik zálogát.

Most viszont a BMW is újra bejelentkezett.

Három év múlva

A BMW már egy ideje fejleszti az iX5 üzemanyagcellás SUV-t, és a tervek szerint, kis darabszámban, még az idén megindulhat a gyártás. Eddig azonban nem volt arról szó, hogy az akkumulátoros portfólió mellett a cég komoly terveket dédelgetne a hidrogénes vonalon is.

A Nikkei Asia-nak nyilatkozva, Pieter Nota, a német autógyártó igazgatója azonban most azt mondta, hogy ők továbbra is úgy látják, hogy a hidrogénes üzemanyagcella továbbra is releváns technológia főleg az SUV-k terén. Ezért arra készülnek, hogy 2025-től beindítják az ilyen járművek tömegtermelését.

A vezető azt is megerősítette, hogy a Toyotával együttműködésben több projekten is dolgoznak. Mint Nota elmondta, a hidrogénes technológia nagy előnye, hogy az akkumulátoros társaikkal szemben ezeket az autókat 3-4 perc alatt újra lehet tölteni. 

BMW iX5

A hamarosan gyártásba kerülő iX5 a BMW X5 alapjaira épül, és a Toyota szállítja az üzemanyagcellás rendszert hozzá, amelynek integrációját a BMW tervezte. Az autó 6 kg hidrogént visz magával egy 700 bar nyomású szénszálas megerősítésű műanyagtartályban. Az üzemanyagcellán keresztül 125 kW (170 LE) teljesítményt tud leadni. Az elektromos áram nem közvetlenül hajtja meg a motort, hanem egy akkumulátoron keresztül. Az átmeneti tároló segítségével akár 275 kW (374 LE) teljesítmény is rendelkezésre állhat a meghajtáshoz.

A BMW vezetője egyébként azt is hozzátette, hogy ezzel együtt most úgy látja, bár korábban azt prognosztizálták, hogy 2030-ra lesz az eladásaik 50%-a tisztán elektromos, ez már akár egy vagy két évvel korábban is bekövetkezhet. Azonban továbbra is azt látja a legfőbb problémának, hogy az elektromos autóknak töltőinfrastruktúra kell, ami nem áll rendelkezésre mindenhol megfelelő mértékben.

Szerencse, tesszük mi hozzá, hogy a hidrogéninfrastruktúra mindenhol bőségesen rendelkezésre áll, és olcsóbb kiépíteni, mint az elektromos töltőhálozatot.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.