A Hyundai csoport a világ harmadik legnagyobb autógyártója

A Hyundai Motor Group, amelybe a Hyundai mellett a Kia és a Genesis márkák is beletartoznak, közzétette idei első féléves értékesítési adatait. A koreai nagyvállalat remekül teljesített, így fellépett a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Toyota és Volkswagen csoport mögé, megelőzve a Renault-Nissan-Mitsubishi szövetséget és a Stellantis csoportot – írja a hvg.hu.

Minden gyártónak csökkentek a globális eladásai, a koreai konszern összesen 3,3 millió járművet értékesített, amely 5,1%-os visszaesés az előző évhez képest, de a vetélytársak ennél is nagyobb csökkenést könyvelhetnek el. Az első helyen álló Toyota áll 5,1 milliós eladása 6%-os csökkenést jelent, a Volkswagen-csoport 4 millió autót (-14%) adott el, a Renault–Nissan–Mitsubishi szövetségnek összesen 3,14 millió járművet (-17,3%), a 14 márkát összefogó Stellantis csoportnak pedig 3,01 millió autót (-16%) sikerült eladni.

Ahogy minden márkánál, úgy a Hyundai csoporton belül is egyre növekszik a villanyautók aránya. Az első félévben összesen 167.305 tisztán elektromos modellt értékesítettek a koreai gyártók. A legnépszerűbb modellek az e-GMP padlólemezre épülő Hyundai Ioniq 5 (52.108 db) és a Kia EV6 (41.437 db) modellek voltak.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.