Főoldal » energia » Ismét belerúgtak a napelemben gondolkodókba

Ismét belerúgtak a napelemben gondolkodókba

Ahogy azt már a villanyautós támogatás esetében megtanultuk, hiába van egy nyilvános terv egy több fordulós pályázati rendszerre, aki biztosra akar menni, az már az elején él a lehetőséggel. Aki vár a következő meghirdetett időpontig, az inkább szerencsejátékot űz, mint felelősen tervez.

Most a napelemes támogatásra pályázók jártak így.

Ezért nem szabad várni

A kormány múlt heti, meglepetésszerű bejelentéséről már többször írtunk, a részleteket és a pontos szabályozást azóta sem ismerjük, feltehetően azért, mert azt nem a bejelentés előtt, hanem az után dolgozzák ki. Tovább figyeljük a Magyar Közlöny aktuális számait, és ha lesz konkrétum, megosztjuk olvasóinkkal.

A lakossági napelemes pályázat következő fordulójára várók is biztosan követik az eseményeket, hiszen a kabinet eddig azt kommunikálta, hogy fel akarják gyorsítani a programot, ezért jövő tavaszról idén novemberre előre hozzák a második kiírást – írja a Telex. A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) egy friss közleménye azonban egyértelművé teszi, hogy egyelőre jégre kerül ez a program is.

Bár azt gondolhatnánk, hogy a „Tovább erősödik a magyar háztartások energiabiztonsága” című közlemény egy pozitív hírt takar, a kormány sikereit felsoroló bevezető után áttér a napelemes pályázat jövőjére, ami egyáltalán nem rózsás. Mint írják, az első fordulóban több, mint 43 ezer támogatási kérelem érkezett, 25 ezren pedig már rendelkeznek támogatói okirattal is. Ez utóbbi csoport 90 milliárd forintot kap, amelyet a magyar állam előlegez meg, de végül majd az EU fizet.

Csakhogy a kormány és az Unió között jelenleg feszült a viszony, és sokáig tárgyalások folytak az ügyben, hogy miként tudnánk teljesíteni az elvárt jogállamisági normákat. Az EU egyre inkább a demokratikus alapelvek betartásához és a közpénzek elköltésének átláthatóságához köti a támogatások kifizetését, a kormány pedig jelenleg törvényjavaslatokat nyújt be, fogad el, hogy megfeleljen az elvárásoknak.

A TIM közleménye értelmében azonban, mivel a napelemes támogatást előfinanszírozza az állam, és az EU-s kifizetések egyelőre nem garantáltak, ideiglenesen felfüggesztik a pályázatot, amíg nem tisztázódik a helyzet.

Hogy ez hogyan erősíti tovább a magyar háztartások energiabiztonságát, arra nem tér ki a közlemény.

A napelemes témával heti podcastunkban is foglalkoztunk.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.