Csúnyán leszerepelt a Toyota bZ4X, vizsgálódik az autógyártó

Szegény MZ/X bZ4X valószínűleg a történelem egyik legbalhésabb termékbevezetését tudhatja magáénak. Nem elég, hogy amikor a világ legnagyobb autógyártója végre elkezdte első, globálisan kapható elektromos autójának forgalmazását, pár hónapon belül le kellett állniuk, mert a kocsiknak kiesett a kerekük, most alig két hónappal azután, hogy újra megkezdődött a típus gyártása, újabb kínos botrány van kialakulóban.

Az ügyet egy dán autós magazin tesztje indította, a Toyota pedig már vizsgálódik.

Kevesebb, mint a fele

Tegyük a kezünket a szívünkre, valószínűleg a legtöbben csak legyintünk a WLTP hatótáv értékek láttán, hiszen tudjuk, hogy azok nem tükrözik a valóságot. A standardizált teszt legfeljebb arra jó, hogy a különböző gyártó termékeit ugyanúgy mérjék és össze lehessen hasonlítani őket, de a valóságban még ez sem teljesen sikerül.

Emellett a gyakorlott villanyautós azt is tudja, hogy a kemény domborzati, vagy rossz időjárás viszonyok tovább csökkenthetik az autó valós hatótávját – a sebességről már nem is beszélve. De azért a legtöbb típus legalább jelét mutatja annak, hogy óvatos vezetéssel, és országúti tempóval talán meg lehetne közelíteni az elméleti értéket. Úgy néz ki a Toyotánál azonban túlzottan optimistán kalkuláltak, most pedig magyarázkodhatnak.

A dán FDM magazin ugyanis letesztelte a japán villanyautót a jelenleg viszonylag enyhe skandináv télben és kiderült, hogy a Toyota bZ4X a reklámozott hatótáv felét sem tudja a valóságban.

Az autós lap 110 km/h sebességnél és +3-7°C között tesztelt mostanában autókat, és ilyen körülmények között

a Mercedes-Benz EQA 350 4Matic és a Volkswagen ID. 4 Pro 33-33, míg a Tesla Model Y Long Range AWD típus 30 százalékkal tudott kevesebbet, mint a gyári WLTP hatótáv. Ehhez képest a Toyota villanyautójának egymotoros változata 51, míg összekrékhajtású kiadása 53 százalékkal maradt el a gyári adatoktól. Hasonlóan rossz számokat csak a kínai Aiways U5 mutatott 46 százalékos különbséggel.

A lap megkeresésére reagálva a Toyota bejelentette, hogy mind európai, mind japán központja vizsgálatot indított az ügyben. A cég dán képviselői azzal próbálták magyarázni az eltérést, hogy az autó viszonylag nagy tartalékot hagy az akkumulátorban, azaz a nettó és bruttó kapacitás közötti különbség nagyobb, mint a versenytársaknál.

Az autógyártó azt ígéri, egy héten belül megpróbál magyarázatot találni a dánok által tapasztalt jelenségre.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.