Extra lovakat árul a Mercedes is – de éves előfizetéssel

Ne legyen kétségünk afelől, hogy amikor az autógyártók az új, digitális világról, az autókban elérhető online szolgáltatásokról beszélnek, akkor elsősorban dollárjelek lebegnek a szemeik előtt. Így, míg jelenleg még többségében vannak az ingyenes fejlesztések és tartalmak, a jövőben egyre több fizetős extrát fogunk majd látni a kínálatban.

Most a Mercedes-Benz talált egy potenciálisan jövedelmező szolgáltatást.

Előfizetéses csapatás

Az autók szoftverfrissítései az elmúlt években a macerás, ritka, ráadásul néha fizetős, márkaszervizben elvégzett, többórás lehetőségből, szépen lassan egyszerű, automatikus, rendszeres, ingyenes  és – egyes gyártóknál – mindössze 20-35 perces, már-már elvárt szolgáltatássá fejlődtek. Ám az új számítógépes platformok annak is megteremtették a lehetőségét, hogy a gyártók utólag módosítsanak az autók műszaki paraméterein, extra kilowattokat, vagy kilowattórákat tegyenek elérhetővé. Arra is láttunk már példát, hogy a méretgazdaságosság okán minden autóba alapból beépített hardvert a gyártó az olcsóbb felszereltségű változatok tulajdonosainak felajánlja mint utólag aktiválható, megvásárolható extrát.

Voltak peresze a múltban ingyenes, ajándék hatótáv és teljesítményjavulások, vagy karácsonyi ajándékként odaadott ülés és kormányfűtések is, de már megjelentek a fizetős megoldások, mint például a BMW vagy a Tesla utólag aktiválható extra felszereltségei, vagy utóbbi autógyártó utólag megvásárolható Acceleration Boost szolgáltatása, amely 2000 dollárért cserébe nagyobb teljesítményt enged kivenni az akkupakkból, és fél másodpercet lefarag a gyorsulásból annak, aki enélkül nem tud jól aludni.

De amíg a Teslánál elégedetten csettinthettek, hogy milyen jó üzletet csináltak, addig a Mercedes-Benz továbbgondolta ezt a szolgáltatást és rájött, hogy lúzerség egy egyszeri díjjal örökre megváltani az extra gyorsulást, ha azt éves előfizetéssel rendszeres bevétellé is lehet tenni.

A német márka amerikai webshopjában ugyanis hamarosan elérhető lesz egy Performace Boost nevű opció, amelyet a vásárlók az EQE 350 4MATIC, valamint az EQS 450 4MATIC szedán és SUV változataira vehetnek igénybe. Ez az EQE család esetében 45, míg az EQS-nél 65 kW extra teljesítményt tesz elérhetővé, ami 20-25%-os pluszt jelent.

A csavar a történetben az, hogy nem egyszeri díjat, hanem évi 1200 dollárt kérnek érte cserébe.

Forrás: Mercedes-Benz USA

Az éves előfizetés 0,8-1 másodpercet farag le az autók 0-100-as gyorsulásából, így már nem kell lesütött szemmel várni a zöld jelzést a piros lámpánál.

Azért annyiban hadd védjük meg az autógyártókat, hogy amikor extra teljesítményt tesznek elérhetővé, az kihatással lehet a hajtáslánc, vagy az akku élettartamára is, ami vélhetőleg meg fog jelenni a cég garanciális költségeiben is. Persze, könnyeket azért nem kell hullajtani, ezekkel az új szolgáltatásokkal valószínűleg minden cég vastagon jól jár.

Hogy a szolgáltatás Európában mikor jelenik meg azt nem tudjuk, de hallani olyan pletykákat, hogy a vállalat például Hollandiában valamilyen jogi akadályba ütközött és késni fog a lehetőség bevezetése.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.