Újraindult a Toyota villanyautójának gyártása

A Toyota tegnap bejelentette, hogy újraindította a tisztán elektromos meghajtású bZ4X szabadidő-autójának sorozatgyártását, miután sikerült azonosítani és kijavítani azt a hibát, amely több ezer legyártott példány visszahívását eredményezte.

A japán autógyártó még júniusban jelentette be, hogy valamennyi, összesen 2700 elkészült elektromos autóját visszarendeli, mivel fennállt a veszély, hogy éles kanyarokban vagy hirtelen fékezésnél a kerekeket tartó csavarok kilazulhatnak, és a kerekek akár ki is eshetnek. A balesetveszély miatt a Toyota teljesen leállította a bZ4X gyártását, ez az oka annak, hogy a vállalat egyetlen villanyautót sem adott el 2022 harmadik negyedévében.

A Reuters egyébként azt is megtudta, hogy a Toyota időközben egy másik hibát is felfedezett az autóban: néhány légzsákot nem megfelelően szereltek be, ami azt okozhatta volna, hogy nem nyílnak ki, vagy ha igen, sérülést okozhatnak az utasoknak. Ezt a gikszert is javították a Japánban található motomachi gyárban.

A kiszállítás fokozatosan indul újra, a Toyota ügyfeleinek elnézését, valamint további türelmét kéri, és elmondta, hogy azokat helyezik előtérbe, akik legrégebb óta várnak autójukra.

A visszahívás egyébként a bZ4X testvérmodelljét, a Subaru Solterrát is érintette, azt viszont júniusban még nem szállították a vásárlóknak, csupán a kereskedésekhez.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.