Főoldal » elektromos autó » Vége a trükközésnek – nehezebb lesz átverni a Teslákat

Vége a trükközésnek – nehezebb lesz átverni a Teslákat

A Tesla Autopilot szolgáltatását több, zömmel amerikai médium is támadta korábban amiatt, mert véleményük szerint a cég nem tesz meg mindent, hogy kiszűrje a rendszer biztonsági elemeit kijátszó autósokat. Persze az összes hasonló vezetéstámogatható kijátszható, ezért a legtöbb autógyártó többféleképpen igyekszik megakadályozni, hogy az ügyeskedők balesetet okozzanak.

Most további eszközöket vet be a Tesla.

Ügyeskedők

A Tesla rendszere jelenleg két fő módon próbálja megakadályozni, hogy a kettes szintű vezetéstámogatót valaki egy TikTok videó kedvérért ötös szintű önvezető autónak használja. Egyrészt tizenöt másodpercenként ellenőrzi, hogy a sofőr fogja-e a kormányt, ha pedig nem érzékeli, hogy rajta van a kezünk, akkor kis erőt kell kifejteni, hogy igazoljuk, figyelünk. A másik módszer a pár éve bevezetett belső kamera felhasználása, amely a sofőr szemét figyeli, és amennyiben az nem az útra figyel, hanem mondjuk a telefonját nyomogatja, szintén jelez a rendszer. Ha nem reagálunk időben, akkor pár figyelmeztetés után az Autopilot a következő útig letilt – P állásba kell tenni az irányválasztót, mielőtt újra használhatjuk a vezetői asszisztens funkciót.

A rendszer kijátszásának leggyakoribb módja, hogy megfelelő pontokon súlyt kötnek a kormánykerékre, ezzel a sofőr által kifejtett ellenállást szimulálva. Volt olyan időszak, amikor élelmes vállalkozók előre gyártott eszközt árultak ehhez a mutatványhoz. Most erre reagált a gyártó, amikor az amerikai FSD Beta program részeként a 10.69.3.1-es verzióval új felügyeleti rendszert töltött az autókba, amely, állítólag, képes a hasonló eszközök kiszűrésére.

Ezt felfoghatjuk egy nagyszabású nyilvános tesztnek, és ha nem lesz negatív következménye – téves letiltások – és hatékonyan működik, számíthatunk rá hogy a világ összes Teslájára kiküldik majd az okosabb bébicsőszt.

Aztán megint az ügyeskedőknél lesz a labda.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.