Elindultak a kínai Voyah első villanyautói Európába

Újabb kínai tisztán elektromos autómodell első szállítmánya indult el Kínából Európába: a Voyah Free típusú divatterepjárók Vuhanban gurultak fel a hajóra a múlt hét elején, és Norvégiába tartanak, ahol novemberben vehetik át őket a megrendelők. Első körben 500 példány érkezik a villanyautóból a skandináv országba, amelynek fővárosában már meg is nyílt a Dongfeng autógyártó csoport prémium márkájának első bemutatóterme.

A Voyah Free vételára 719.000 norvég koronáról indul, ami átszámítva körülbelül 28,5 millió forintnak felel meg. Az autó összkerékhajtású, villanymotorjának teljesítménye 360 kW, csúcsnyomatéka 720 Nm, így 4,4 másodperc alatt felérhet 100 km/h-ra, ami nem rossz, tekintve, hogy egy közel két és fél tonnás SUV-ról beszélünk. A 4905 mm hosszú, 1950 mm széles, és 1645 mm magas autóba bruttó 106 kWh akku fért be, amely mintegy 500 km WLTP-szerinti hatótávolságra elegendő. Az aksi legfeljebb 125 kW teljesítménnyel tölthető.

A kínaiak divatterepjárója ötszemélyes kialakítású, az utasok mögött 560 liternyi csomagtér helyezkedik el, amely 1320 literre bővíthető az ülések ledöntésével. A motorháztető alatt egy 72 literes frunk is található. A Voyah a norvég igényeket figyelembe véve úgy tervezte meg autóját, hogy az akár 2 tonna vontatására is alkalmas legyen.

Kínai sajtóértesülések szerint a Voyah a jövő évben tervezi Európába küldeni második elektromos modelljét, amely a Dreamer névre keresztelt családi egyterű kisbusz lesz. Ugyanabban az évben európai terjeszkedésre is sor kerül, elsősorban Hollandiát és Dániát célozva.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.