Főoldal » elektromosautó-töltés » Bővíti töltőinfrastruktúráját a budapesti repülőtér

Bővíti töltőinfrastruktúráját a budapesti repülőtér

A Budapest Airport 83 elektromos töltőállomást telepít – 102 töltőponttal – a reptéren, 1,3 milliárd forint beruházással a repülőtér-üzemeltető flottájába tartozó járművek és a légikikötőben tevékenykedő partnercégek kiszolgálására – közölte a Budapest Airport szerdán az MTI-vel.

A költségek felét az Európai Unió 650 millió forintos támogatása adja, amelyre a repülőtér a CEF 2 programban pályázott, a másik felét a társaság önerőből biztosítja. A töltőpontokat 2025. augusztus 31-ig, három ütemben telepítik.

A repülőtéren nem ezek lesznek az első töltők, hiszen 66 elektromos töltőpontjuk már jelenleg is üzemel, amelyből 35 a repülőtér nyilvánosság előtt elzárt területén, míg 31 a repülőtér egyéb helyén található.

Forrás: Budapest Airport

A töltőkre azért van szükség, mert a közelmúltban 134 földi kiszolgáló járművet, illetve 24 flotta- és menedzserautót cseréltek hagyományos meghajtásúról elektromos vagy hibrid modellre, ezzel évi 412.000 liter üzemanyag, és megközelítőleg 1080 tonna szén-dioxid-kibocsátás takarítható meg.

A fejlesztéssel a partnervállalatokat is ösztönzik az e-mobilitásra. A Főtaxi is a Budapest Airport szerződött partnere, amely szintén kiemelten kezeli az e-mobilitás előmozdítását, és flottájának 30 százalékát már elektromos vagy hibrid járművekre cserélte. A Főtaxi repülőtéri pufferparkolójában már hat ultragyors elektromos töltőpont működik, amelyek száma 2025 végéig várhatóan 26 töltőponttal bővül.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.