Főoldal » energia » Fölboríthatja-e a nap-szél hibrid rendszer a lakossági zöldenergia piacot?

Fölboríthatja-e a nap-szél hibrid rendszer a lakossági zöldenergia piacot?

A megújuló energiaforrásra épített áramtermelő technológiák két legismertebb fajtáját, a napelemeket és a szélturbinákat eddig legfeljebb ipari méretben, a hálózatra csatlakozás előtt egy mérlegkörbe téve kombináltak össze a zöldenergia iparban.

De mi lenne, ha ezt tényleg egyetlen, hibrid megoldásban próbálnák megépíteni és hasznosítani? Ebből a kérdésfeltevésből indult el a Hollandiában az ötletelés és kísérletezgetés az AirTurb nevet viselő startupban, ahol mostanra el is készült az első, piaci bevezetésre érett termék is.

Amint arról a PV Magazine egy friss hírben beszámolt a Model One fantázianéven bejelentett, 420 wattos teljesítményre képes hibrid rendszer kifejezetten lakossági felhasználásra készült. De úgy, hogy offgrid (hálózaton kívüli) rendszerekbe is könnyen illeszthető legyen. Egy fontos szabály van: két ilyen modult nem célszerű egymástól 25 méteres távolságnál közelebbre rendszerbe építeni.

A rendszer négy darab, kisméretű, 30 wattos, monokristályos napelempanelből, egy függőleges tengelyű, spirális lapátformát munkába állító, 300 wattos (axiális fluxusú PMS) generátorból, valamint egy a megtermelt áramot háromfázisú váltakozó árammá alakító, 500 wattos DualVolt hibrid inverterből áll. És így mutat a tetőn:

Sorozatgyártásra érett technológiaként mutatta be a holland startup a hibrid rendszerét (forrás: Airturb)

Mindent az AirTurb tervezett, fejlesztette és gyárt„- árulta el a portálnak Serkan Kilic vezérigazgató. Hozzátéve, hogy a rendszert Hollandiában tervezték, annak részegységeit Törökországban gyártják, de a komplettre szerelést megint csak Hollandiában végzik el. A rendszer hatékonyságáról, a két áramtermelő megoldás együttműködéséről vagy arról, hogy kinek ajánlják igazán, nem szólnak még a hírek. Az azonban árulkodó, hogy a cégnél már fejlesztik a következő generációt.

A teljesen zajtalan működésűnek beharangozott Model One azonban már nem csak demo vagy ígéret. Olyannyira nem, hogy a cég saját honlapján keresztül bárki meg is rendelheti a berendezést. A cég általánosságban 10-12 hetes kiszállítást vállal (bár ez régiónként változhat), de azért azt is érdemes észre venni, hogy e hibrid rendszer – legalábbis a nyitóára alapján – egyáltalán nem az a kategória, amire a megtérülési számításokat biztosan el kell végezni. Inkább attól rándulhat meg az ember szája széle, hogy az induló árat az AirTurb 4.235 euróra lőtte be. Ez az aktuális euró-forint árfolyamon számoltan 1,57 millió forintot jelent.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »