Főoldal » elektromos autó » Ennek a napelemes autónak a terep sem akadály

Ennek a napelemes autónak a terep sem akadály

Egy újabb napelemes elektromos autó bukkant fel fiatal fejlesztők műhelyében: a Stella Terrát ugyanaz a Solar Team Eindhoven diákcsapat tervezte, amelynek tagjai megalapították a napelemmel burkolt, szuperhatékony járművekre specializálódott Lightyear vállalatot. Az aerodinamikus forma itt is központi szerepet kap, ám az eddigi napelemes autókhoz képest ez az újdonság egy kicsivel többet kínál: akár kemény terepre is bátran kiviheti a tulajdonosa.

A Stella Terra egy teljesen legális utcai modell, körülbelül 1200 kilót nyom, 145 km/h a végsebessége, és egy napfényes napon akár 630 kilométert is elmehet egy töltéssel, de az nem derült ki a csapat közleményéből, hogy ebből mennyi köszönhető az autó felületén elhelyezett napelempaneleknek.

A Stella Terrának ki kell bírnia az off-roadozás zord körülményeit, miközben elég hatékonynak és könnyűnek kell maradnia ahhoz, hogy napfény által is működhessen. Ezért szinte mindent magunknak kellett megterveznünk a Stella Terra számára, a felfüggesztéstől a napelemek invertereiig” – mondta Wisse Bos, a Solar Team Eindhoven csapatmenedzsere.

Az autó tesztjei már elkezdődtek Hollandiában, de hamarosan sokkal keményebb kihívásokkal kell szembenéznie: októberben Marokkóba viszik, ahol közel 1000 kilométeres út vár rá változatos terepeken, beleértve a Szahara homoktengerét is.

A csapat egyébként már sokéves tapasztalattal rendelkezik napelemes járművek fejlesztésében, a Stella családban többek között kempingautót is találunk, valamint 2013-ban övék volt a világ legelső napelemes családi autója is.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.