Főoldal » önvezetés » Önvezető robotaxik okoztak hatalmas dugót Texasban

Önvezető robotaxik okoztak hatalmas dugót Texasban

Nem először okoznak galibát a Cruise megkergült robotaxijai, de a helyszín ezúttal nem Kalifornia, hanem Texas fővárosa, Austin.

A vállalat közleménye alapján nem tűnik úgy, hogy pontosan értenék mi történt.

Van még mit csiszolni rajta

Ismét forgalmi dugó okozása miatt került be a hírekbe a GM-hez tartozó Cruise önvezető taxiflottája, és ekkora káoszt még nem láttunk hasonló helyzetben. Ami még érdekesebb, hogy bár hasonló esetek szinte természetes velejárói a technológia fejlődésének, a cég magyarázkodása arról árulkodik, hogy nem igazán tudják mi történt pontosan.

A közösségi médiában terjedő beszámolók alapján nagyjából 20 darab önvezető Chevrolet Bolt gyűlt össze szombaton késő este a San Gabriel Street környékén ahol egymás mögött, illetve egymással szemben sorakozva, helyenként a szembejövő sávba hajtva állták el az utat az autók.

A vállalat a The Drive kérdésére azt válaszolta, hogy autóik tervezésekor a legfőbb szempont a biztonság volt, és valószínűleg a megnövekedett autós és gyalogosforgalom okozta a leállást – de a felvételek ezt nem igazán támasztják alá. A helyszíni beszámolók szerint a cég munkatársai először távirányítással próbálták meg kiszabadítani az autókat, ám a vállalat közleménye szerint azok végül maguktól mentek tovább

A Cruise önvezető járműveinek tesztüzemében nem tartózkodik a kocsiban sofőr, hanem probléma esetén egy központi irányítóközpontból avatkoznak be az operátorok. Ha minden kötél szakad, valaki kimegy és odébbáll a kocsival, de ez a rendszer inkább egyes, elszigeteltebb esetekre van kitalálva.

Ha egy-egy kocsi leáll a mindenhol keresztbe rohangáló gyalogosok miatt, azt megértjük, de, hogy az autók miért gyűltek így össze arra nem igazán magyarázat ez az elmélet.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.