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
auto
2024. 04. 28. vasárnap

Változott a matek, csökkenhetnek az amerikai hatótávok

elektromos autó

Amikor a villanyautók hatótávjáról beszélünk akkor általában az amerikai EPA, az európai WLTP, vagy a kínai CLTC norma szerinti adatokat emlegetünk, és általánosan elfogadott tényként kezeljük, hogy ezek közül az első a legpontosabb – leginkább azért, mert ez a legszigorúbb, így itt a legkisebbek a hatótávok.

Most változtattak a szabályokon.

Másfél éve készülnek

Az amerikai környezetvédelmi hivatal (Environmental Protection Agency, azaz EPA) már másfél éve, 2022 közepén tájékoztatta az autógyártókat, hogy idén év elejétől változni fog a fogyasztás és a hatótáv számítása. A változás, ami felforgatja a matekot, a különböző vezetési üzemmódok figyelembevétele.

Az autókban gyakran használt eco, normál, sport, vagy hasonló fantázianevű üzemmódok általában hatással vannak a jármű teljesítményére, illetve néha a visszatöltés teljesítményére és így a fogyasztásra is, ám mostantól nem mindegy, hogy ezeket alapbeállításként el lehet-e menteni a vezető profiljába. Ha igen, akkor a gyártónak mindegyik üzemmóddal el kell végeznie a teszteket/számítást, és ezek átlagát kell szerepeltetnie a dokumentumokban és hirdetésekben.

Elsőként a Tesla reagált a változásokra, a márka járműveinél ugyanis a sofőr profiljának része a vezetési üzemmód preferenciája is. Ezért a Long Range és a Performance Model Y hatótávja mostantól hivatalosan 6-6 százalékkal alacsonyabb, az alap hátsókerék-hajtású viszont még nem változott – a pletykák szerint azért, mert a hivatalosan 2024-es modellévnek dezignált változat hamarosan picit frissülni fog, és majd akkor kap új hatótáv értéket. (Nem, ez nem a híresztelt nagy Juniper frissítés még, inkább arról lehet szó, hogy a villanyautós vásárlás állami támogatásának változása miatt sakkoznak az akkucellákkal és új pakkot kaphat a legkisebb változat). A Model 3 értékei most szintén nem változtak, ugyanis küszöbön a Highland frissítés amerikai premierje, és majd akkor kap új hatótávokat a típus.

A nagyobb Teslák esetében vegyes a kép. A Model S alapváltozatának hatótávja változatlan maradt, sőt, a nagyobb felnit választva még növekedett is hét mérfölddel. Ezzel szemben a Plaid 8-9 mérföldet veszített.  A két Model X változat papíron mostantól 7-13 százalékkal előbb merül le, a Cybertruck pedig feltehetőleg már az új számítással kapott hivatalos hatótávot, a változások ezért nem érintik.

Az új kalkuláció egyik negatív következménye, hogy állítólag a márka két kisebbik típusa mostantól nem rendelkezik majd creep, illetve roll üzemmódokkal, csak a hold marad a fékbeállításban, azaz, ha lelépünk a fékről a kocsi állva marad, nem gurul előre, mint egy automata váltós benzines. Állítólag ez közvetlenül az EPA-változásnak köszönhető, de a már korábban eladott példányokat nem érinti.

Amennyiben egy autó minden indításnál visszaáll az alap, normál vezetési módba, nem kell változtatni a számításon, így egyelőre nem tudni más gyártónak is reagálnia kell-e az új normákra.

Fontos megjegyezni, hogy az autók valós hatótávját a változások nem érintik, az továbbra is sok, elsősorban környezeti körülménytől, illetve a sebességtől függ. Az egyik legkeményebb ilyen próbának a norvég Motor.no szokta alávetni az autókat – egy évvel ezelőtt egy nagy téli tesztjükben közel 30 típust hajtottak az utolsó elektronig, a teszt eredményeit pedig mi is megírtuk:

Rekordot döntött az új Model S a norvég téli teszten

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.