Elektromos versenyautót épít a Volkswagen

A német autógyártó a dízelbotránya után látványosan igyekszik visszaszerezni jó hírét: hatalmas összegű támogatásokat ígér villanyautó gyártásra, új elektromos autó koncepciókat hoz nyilvánosságra, és most pedig egy új területre kívánnak betörni a teljesen elektromosnak és összkerék meghajtásúnak ígért kocsijukkal, az  elektromos autóversenyzésbe. A járműről eddig egy képünk van, melyen bár csak a körvonalai látszódnak, kijelenthetjük, hogy valóban egy gyönyörű, sportos versenyautóról van szó. Ezen kívül sok mást egyelőre nem tudunk, csak annyit, hogy az autó a híres Pikes Peak International Hill Climb versenyre készül.

A Volkswagen elektromos versenyautója, Forrás: Volkswagen

Mit kell tudni a Pikes Peak-ről, avagy a „felhőkbe tartó versenyről”? Hosszú, esős, és iszonyatosan nehéz. Ez a világ legnépszerűbb hegyi futama, és egyben az egyik leghosszabb is: 20 kilométer hosszú, 156 kanyarból áll, 2862 méteres tengerszint feletti magasságból indul, és 4300 méter magasan fekszik a cél, azaz 1 kilométer útra 71,9 méteres emelkedés jut. A Sziklás-hegységben, Colorado Springs közelében megrendezett versenyt 1916 óta eddig 95 alkalommal tartották meg. Egészen 2011-ig sáros és kavicsos úton zajlott a verseny, amikor is környezetvédelmi okokból le kellett aszfaltozni a pályát. Rendszeresek a szélsőséges időjárási körülmények: eső, hó, jégeső, köd is akadályozza a versenyt, valamint gyakoriak az olyan balesetek, amikor a jármű kicsúszik az útról, s jobbik esetben fennakad egy fán a hegyoldalon, rosszabbik esetben a hegy legalján végzi.

A Pikes Peak pályájának egy szakasza, Forrás: The Vollner Family

Az elektromos járművel felállított rekord 8 perc és 57,118 másodperc, ami az egyesült államokbeli Rhys Millen ideje volt 2016-ban Drive eO PP03-as autójával, melyet kifejezetten erre a futamra terveztek. A Volkswagen nem titkolt szándéka ezt a rekordot megdönteni saját elektromosával. A rekordot felállító versenyautó azonban 1020 kW (1367 lóerő) teljesítményű, tehát a német autógyártónak alaposan fel kell kötnie a gatyáját, és egy legalább ilyen erős autót összeraknia.

Rhys Millen a Drive eO PP03-as autójával, Forrás: Electric Autosport

De miért ilyen sikeresek a villanyautók ebben a versenyben? 2862 méteres tengerszint feletti magasságon már elég ritka a levegő, aminek következtében a kocsin végzett aerodinamikai módosítások nem segítenek, valamint a belső égésű motorok nem jutnak elég oxigénhez, rontva így az autó teljesítményét. Mivel az elektromos autóknak nem szükséges oxigént égetniük a működéshez, pont ugyanúgy funkcionálnak 4300 méter magasan, mint a hegy legalján.

A verseny teljesítése óriási kihívás minden autónak, de tökéletes lehetőség, hogy az elektromosok bizonyítsák, hogy még egy területen jobbak, mint a hagyományosak. Az meg, hogy a Volkswagennek sikerül-e rekordot dönteni, már csak rajta múlik. Meg persze az időjáráson.

Forrás: Electrek

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.