Hatalmas energiatároló bejelentésére készül a Tesla

A Tesla idei első negyedéves pénzügyi értékelése után lezajlott konferenciahívás rengeteg érdekességet tartogatott számunkra a kaliforniai vállalat jelenlegi helyzetéről és jövőbeli terveiről egyaránt, így például a Model 3 gyártását illetően is okosabbak lettünk, és azt is megtudtuk, hogy a Semi hatótávja még nagyobb lehet, mint azt korábban beharangozta Elon Musk. Az információáradat közepette azonban a legtöbb újságíró átsiklott egy meglehetősen érdekes megjegyzés felett, vélhetően azért, mert ez nem a Tesla pénzügyi nehézségeivel, vagy gyártási problémáival kapcsolatos, hanem a vállalat energetikai részlegével, amibe az elemzők és kritikusok sokkal nehezebben tudnak belekötni. Elon Musk egy új energiatároló bejelentéséről beszélt, mely az elkövetkezendő hónapokban esedékes, és a korábbiaknál sokkal hatalmasabb lesz: gigawattórás léptékű.

A Tesla dél-ausztrál akkumulátora

A Tesla jelenleg csúcstartó az ipari célú energiatároló berendezések méretét illetően: a 100 MW/129 MWh-s akkumulátor szélerőművekkel összekötve Dél-Ausztrália villamos energia-hálózatát segíti az extrém forró nyári időszakokban, és nem csupán a világ legnagyobb akkumulátoraként vált ismertté, hanem hihetetlen gyors reakcióidejével és megbízható működésével több alkalommal is bizonyította, hogy a széntüzelésű erőművek ideje lejárt. Az elsöprő siker más ausztrál államokat is arra ösztönzött, hogy álljanak át a megújuló energiaforrások és az energiatárolók kombinációjára, aminek eredményeképp felröppent egy új rekordméretű akkumulátor híre, melyet szintén a Tesla szállított volna a kenguruk földjére, ezt viszont eddig még nem erősítette meg a vállalat. A konkurens energetikai cégek azonban nem nézhették tétlenül, hogy a Tesla arassa le a babérokat mindenütt, ezért az AES és a Siemens együttműködéséből alakult Fluence Energy konzorcium bejelentette egy 100 MW/400 MWh-s akkumulátor telepítését, mely az AES Alamitos erőművének részeként kaliforniai háztartások áramszükségleteit fogja biztosítani.

Amit viszont a Tesla vezérigazgatója most elhintett, az nagyobb minden eddiginél. A konferenciabeszélgetés közben elhangzott a kérdés, hogy a dél-ausztrál akkumulátor sikere hogyan hatott az energiatárolók iránt támasztott keresletre, és Elon elmondta, hogy az aksi sokkal gyorsabban volt képes stabilizálni a hálózatot, mint az egyébként nem lassú hagyományos csúcserőművek, majd hozzátette:

„A közműszolgáltatók, akikkel ez idáig együtt dolgoztunk, nagyon szerették az akkupakkot, és bizakodva állíthatom, hogy hónapokon belül bejelenthetünk egy gigawattóra léptékű megállapodást. Ez tehát 1000 MWh…”

A Tesla dél-ausztrál akkumulátora

A Powerwall és Powerpack berendezések 2015-ös bemutatásakor a Tesla elárulta, hogy technikailag lehetséges lesz GWh léptékű projektek megvalósítása is a jövőben, arra viszont biztosan nem számított senki, hogy ez alig három éven belül lesz. Az óriási akkumulátorral kapcsolatban persze felmerül sok kérdés, például hogy tényleg sikerült-e a Teslának áttörést elérnie a lítium-ion akkumulátorok árában (ami magyarázat lenne például a Semi hatalmas hatótávjára is), illetve hogy alkalmas lesz-e a Gigafactory 1 egy ilyen kaliberű gyártási folyamatra. Arról is csak találgathatunk, hogy hol fog helyet kapni az új legnagyobb energiatároló: Ausztráliában, ahol már lassan ciki lesz Tesla-aksi nélkül maradni; Colorado államban, ahol egy projektre a Tesla 75 MW/ 300 MWh-s akkumulátorral jelentkezett, de más vállalatok túllicitálták; vagy egy teljesen új helyszínen? Hamarosan kiderül.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.