Már több mint 5000 CCS Combo töltő van Európában

Mintegy 55%-os növekedést produkálva 2017 nyarához képest, idén júliusban elérte az 5000 darabot a CCS Combo töltőfejjel felszerelt töltők száma Európában, majd a legutóbbi töltőtelepítési munkálatokkal már meg is haladta azt. A CCS szabványú töltők elérhetőségét mutató CCS Charge Map online térkép szerint jelenleg összesen 5004 helyszínen tölthetik újra járművüket az európai autómárkák által leggyakrabban használt csatlakozóval felszerelt villanyautók tulajdonosai a kontinensen, habár a földrajzi lehatárolás felvet néhány kérdést, többek között Marokkó és Egyiptom európai helyzetét. Fontos megjegyezni azt is, hogy egységes statisztika hiányában a térkép különböző forrásokból ollózza össze az adatokat, így azok nem feltétlenül felelnek meg teljes mértékben a valóságnak, ráadásul a weboldal nem különíti el élesen a töltőállomás/töltő/töltőpont fogalmakat: számos jelölt helyszínen egynél több CCS töltő van jelen, így azok tényleges száma biztosan magasabb. A CCS Charge Map információi szerint az összes töltő közel 90%-a a hét minden egyes napján, napi 24 órában az autósok rendelkezésére áll.

Forrás: CCS Charge Map

A töltők által kínált leggyakoribb teljesítmény továbbra is 20 és 50 kW között mozog, ám egyre gyakoribbak a 100 és 175 kW-os berendezések, valamint a kontinensen zajló, töltőinfrastruktúra-bővítés céljából elindított projektek, élükön a nagyobb autógyártókkal, szolgáltatókkal, és töltőgyártókkal, egyre több 350 kW-os villámtöltő üzembe állítását eredményezi. A szabvány terjedésének sebességét a mérföldkövek között eltelt idő rövidülése is jelzi: a legelső 2000 darab CCS töltőre 2016 áprilisáig kellett várni, majd további 13 hónap volt szükséges ahhoz, hogy ez a szám 3000-re rúgjon. A 4000. töltő 8 hónappal később, 2018 januárjában lépett működésbe, míg a jelenlegi állapot eléréséhez már csak nagyjából 6 hónap kellett.

Talán senkit sem lep meg, hogy a gyors növekedés nem ugyanúgy érződik a kontinens minden részén, és az országok sem egyenlő arányban, vagy legalább a területtel, illetve népességgel súlyozva osztoznak a töltőkön: a listát Németország vezeti, ahol összesen 1176 CCS töltő állt szolgálatba a szabvány 2014-es bevezetése óta, aztán pedig az Egyesült Királyság, Franciaország, Norvégia, és Svédország következik. A CCS Charge Map által Európának számított 38 ország rangsorában a 21. helyen áll Magyarország 27 CCS töltő-helyszínnel, „büszkén” megelőzve olyan országokat, mint Litvánia, Szerbia, Észtország, vagy Görögország.

Forrás: CCS Charge Map
Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.