Védelmet kapott a Tesla Semi formaterve, nincs szó koppintásról

Igencsak meglepő lépésre szánta el magát idén májusban az elektromos és üzemanyagcellás kamionokat fejlesztő Nikola Motors: 2 milliárd dollárra beperelte a Teslát, azt állítva, hogy a Semi formatervének több (egész pontosan három) eleme is megegyezik az egy évvel korábban bemutatott Nikola One hidrogénes kamionon látottakkal, így egyértelműen szabadalomsértésről van szó. Mivel állítólag Elon Musk a Nikola Motors kérése ellenére nem halasztotta el a Tesla Semi bemutatóját, amíg egymás között rendezni tudják a nézeteltérést, a 2014-ben alapított start-up bíróságra vitte az ügyet, amit akár a közelmúlt legdrágább trollkodásának is nevezhetnénk, tekintve, hogy a Nikola Motors által kifogásolt ívelt szélvédő, a géptörzs aerodinamikus formája, és a középen elhelyezett ajtó mind olyan dizájnelemek, amelyek számos más kamionokon is jelen vannak, akár évtizedekre visszamenőleg is.

Forrás: Electrek

Jogi szempontból a Nikola Motors azért perelhette be a kaliforniai autógyártót, és követelhetett kártérítést, mert a vállalat megszerezte a saját járművének formatervére vonatkozó szabadalmi jogot. Mint a napokban kiderült azonban, a múlt hónapban a Tesla Semi dizájnjára is rábólintott az amerikai szabadalmi hivatal (USPTO – United States Patent and Trademark Office), egyedinek ítélve meg a tisztán elektromos Semi megjelenését. Az ügy ezzel még nem ért a végéhez, ám szinte teljesen biztossá vált, hogy a Tesla nyertesként fog távozni a bíróságról. Remélhetőleg ezt a Nikola Motors is felismeri, és a további küzdelem helyett visszavonulót fúj, hogy mindkét vállalat teljes erővel azon dolgozhasson, hogy minél hamarabb eltűnjenek a dízeles tehergépjárművek az utakról.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.