117 kW-on tölt a Tesla Model 3 az IONITY CCS villámtöltőjén

Alig két nap telt el az Európába érkező Tesla Model 3-asok legelső darabjainak kiszállítása óta, de az egyik szerencsés tulajdonos már most az IONITY egyik villámtöltője felé vette az irányt, hogy megválaszolja a sokakat régóta foglalkoztató kérdést: vajon mennyivel tud tölteni az autó CCS csatlakozón egy harmadik fél által telepített töltőn? Aki elvesztette a fonalat az amerikai autógyártó európai offenzívájának villámgyorsan pörgő eseményeinek labirintusában, annak annyit érdemes tudni, hogy a Model 3 a legelső típus a Teslától, mely gyárilag felszerelt CCS Combo töltőportot kapott, ami annyit jelent, hogy az autó tulajdonosai nem csak a Supercharger hálózatot használhatják átalakító nélkül, hanem bármelyik CCS töltőfejjel ellátott állomáson villámtölthetik a kicsi Teslát. Jelenleg pedig a nagy autógyártók által közösen épített IONITY hálózat kínálja az egyik legmagasabb töltési teljesítményt a maga 175 kW-jával (ami a későbbiekben 350 kW-ra bővíthető), így ezek a nagy teljesítményű töltőoszlopok a legalkalmasabbak arra, hogy megnézzük, mennyi a Model 3 töltésének felső határa.

Ahogy a fenti képről is leolvasható, 39%-os töltöttség mellett a Model 3 elérte a 117 kW-os teljesítményt, ami hivatalosan is azt jelenti, hogy más gyártó villámtöltőin is képes olyan sebességgel tölteni az autó, mint a Tesla Supercharger berendezésein. A Model 3 egyébként ezzel a kirándulásával az IONITY oszlophoz a leggyorsabban tölthető, jelenleg is megvásárolható és forgalomban lévő villanyautó lett, mely valaha európai villámtöltőre csatlakozott átalakító nélkül. Nem sokáig élvezheti azonban ezt a címet, ugyanis alig egy hónapon belül érkezik az Audi e-tron, mely már 150 kW-tal fogja magába szívni az elektromosságot. Felmerül viszont a kérdés, hogy a közel 120 kW a maximum, amit a Model 3 tud, vagy csupán szoftveresen le van korlátozva, hogy ne töltsön gyorsabban, mint Superchargeren. Töltési görbe sajnos egyelőre nem áll rendelkezésünkre, de a következő napokban biztosan még többet megtudunk majd az autó képességeiről a különféle töltőhálózatokon. Érdekes lesz látni továbbá azt is, hogy mit tud majd a CCS-es Model 3 a hamarosan megjelenő Supercharger V3-asokon.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.