Felrobbant egy hidrogéntöltő állomás Norvégiában

Hétfő délután hatalmas robbanás rázta meg a norvég Sandvika városát – felrobbant egy hidrogéntöltő állomás.

Kioldotta a légzsákokat is

Hétfő délután 5:30 körül futottak be a segélyhívások a norvég tűzoltókhoz, miszerint robbanás történt egy hidrogéntöltő állomáson. Szemtanúk beszámolója szerint a lökéshullám olyan erejű volt, hogy kioldotta egy a környéken haladó autó légzsákjait, aminek következtében 2 személy megsérült. A baleset helyszíne köré kezdetben 500, majd 300 méteres biztonsági sávot vontak – a tűzoltók még mindig hűtik a tartályokat és drónnal követik az eseményeket. A veszély nem múlt el teljesen.

A hidrogén tárolása nem egyszerű mutatvány – vagy -252 fokra kell hűtenünk, hogy folyékony legyen, vagy nagy nyomással össze kell sűrítenünk. Utóbbi esetben már a legkisebb szivárgás is hatalmas robbanást eredményezhet.

Bár a hidrogénautók üzemanyagtartályai brutális tesztelésnek vannak alávetve, a fenti eset is mutatja, hogy nem csak a mozgó jármű jelenthet potenciális problémát. A hidrogén ipari előállítása ma szinte kizárólag a kőolaj finomítása során történik – az iskolában kémiaórán bemutatott elektrolízis rendkívül energiaigényes és sokkal kevésbé hatékony mint az akkumulátoros tárolás. Azonban ha még ezt a problémát félre is tesszük, az előállítás, tárolás, átfejtés, szállítás, ismételt tárolás, majd tankolás láncolatában egy-egy szivárgás a fentihez hasonló robbanással járhat.

A mostani esetről videó (még) nincs, de a robbanás következményeit már megnézhetjük.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.