Jön a frissítés: 200 kW-tal töltenek a Model 3-ak Európában

Mint már többször írtunk róla, amint elterjednek a Tesla új v3-as Superchargerei, 250kW-ra nő a Model 3 töltési csúcsteljesítménye. Azonban nem csak a kaliforniai gyár saját hálózata képes ilyen szédületes teljesítményre – Európába például az Ionity a Fastned is telepít 350 kW-os töltőket. Mindeddig azonban nem lehetett tudni, hogy a gyári töltőkön kívül is feloldják-e a Model 3 jelenlegi töltési korlátját.

Tesla Model 3 – 3M Satin Ocean Shimmer fóliában: Forrás: Twitter/Oleg Savov

Már ezen a hétvégén

A brit Top Gear autós magazin információi szerint azonban, már ezen a hétvégén elkezdheti a Tesla kiküldeni a legújabb szoftverfrissítését európai flottájára és ennek köszönhetően akár 200 kW-os csúcsteljesítményt is elérhetünk az ezt támogató CCS töltőkön az öreg kontinensen.

Az Ionity első hazai 350kW-os villámtöltője az M1-esen található Budapest irányába Bábolnánál.
A bábolnai Ionity töltőn is lehet majd tesztelni mennyivel tud tölteni a Model 3 a frissítés után.

Természetesen nem biztos, hogy az összes autó egyszerre kapja meg a frissítést – valószínűleg óvatos lesz a gyár és mint mindig, most is több hullámban küldik ki a szoftvert, közben pedig figyelik az adatokat, az esetleges problémákat.

Azt is érdemes leszögezni, hogy ez nem jelent 0-100%-ig ilyen durva töltési teljesítményt, az eddigi adatok alapján várhatón a majd csak 10-50%-os töltöttség között lehet a maximumot kihozni, utána pedig elkezd az autó leszabályozni. Ezzel együtt valószínűleg jó pár percet megspórolhatnak majd az európai utazók, ha a Model 3-at ezeken a legújabb generációs állomásokon töltik. A Tesla Model 3 eddig is a leggyorsabban töltő villanyautó volt, hiszen bár az Audi e-tron sokkal tovább tartja a 150 kW-os töltési teljesítményt mint a kis Tesla, rosszabb fogyasztásának köszönhetően a Model 3-ba nagyjából kétszer annyi kilométert lehet azonos idő alatt visszatölteni, mint az ingolstadti SUV-ba, a többi villanyautó pedig ennél csak lassabban tölt. Most még tovább nyílik majd az olló.

A Cleantechnica számításai szerint kétszer gyorsabb a Model 3 töltése mint az Audié.
A Cleantechnica korábbi grafikonja alapján nagyjából 15-20 perc lesz majd 250 kilométert visszatölteni a Model 3-ba. Forrás: cleantechnica.com

A 200 kW-os csúcsteljesítmény egyébként nem hardveres limitáció, hiszen a v3 Supercharger amerikai premierjén láttuk, hogy 255 kW-ig ment fel a mutató a Model 3 töltésekor. Így valószínűleg, csak elővigyázatosságból fogja vissza a töltést a Tesla, hiszen a fent említett hálózatokat harmadik fél tervezte és üzemelteti. Az sem kizárt, hogy ha pozitívak lesznek a cég tapasztalatai, akkor később leveszi ezt a korlátot is.

Jönnek a hollók

A Top Gear híradása ugyanakkor nem beszél a két nagyobb testvérről. A Tesla április végén mutatta be a Model S és Model X legújabb Raven, azaz holló kódnév alatt futó projektjét, amelynek keretében a két nagyobbik autó új motorokat és frissített elektronikát kapott. Ennek köszönhetően a hatótáv változatlan akkumulátor kapacitás mellett 600 kilométerre nőtt, valamint javult a villámtöltés teljesítménye is.

600km egy feltöltéssel - ez az új Model S
Egy igazi fehér holló – az első Raven motoros Model S. Forrás: Motortrend

A jelenlegi v2-es Superchargereken 145 kW-ig emelkedett az elérhető töltési teljesítmény, de az ígéretek szerint a v3-on az új S és X is 200 kW-ot tud majd. Mivel a cég nemrég tette elérhetővé a két nagyobb autójához a CCS adaptert, így felmerül a kérdés, vajon ezek is tudják-e majd a Model 3 tempóját hozni az európai nagy teljesítményű villámtöltőkön?

Tesla CCS adapter
Tesla CCS adapter

Az új hajtáslánccal ellátott S és X kiszállítása az elmúlt hetekben kezdődött meg Amerikában, de valószínűleg Európába is hamarosan megérkeznek a frissített Teslák. Kíváncsian várjuk majd a töltési teszteket.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.