Jövőre jön az elektromos Mazda?

Az Automotive News interjút készített a Mazda vezérigazgatójával, Akira Marumoto-val, és bár elsősorban a SkyActive motorokról beszélgettek, az újságíró nekiszegezte a manapság a legtöbb autógyártó számára talán legfájdalmas kérdést is: hogyan terveznek megfelelni az Európában 2021-2022-ben bevezetendő szigorú környezetvédelmi előírásoknak?

A Mazda nem igazán áll jól ebben a tekintetben, 2018-ban járműveik flotta szintű széndioxid kibocsátási átlaga 135 gram/km körül alakult, amit 2021-re 95 gram/km-re kell csökkenteni.

Marumoto válaszában fontos híreket közölt: „Az első akkumulátoros elektromos Mazda már a jövő évben a piacra kerül, majd 2021-2022 körül bevezetjük a plug-in hibrid modelleket, így a végső cél elérése nem lehet probléma, esetleg 2020-ban lehet némi nehézségünk. ”

A Mazda nem kapkodta el az elektromos autók bevezetését, persze kis gyártóként korlátozottabbak a fejlesztésre fordítható kereteik, mint a nagyoknak, és annak idején a SkyActive motorokkal olyan jót alkottak, hogy talán azt hitték, egy ideig ülhetnek a babérjaikon. Így tett a Toyota is a hibrid hajtás miatt, ugyanakkor a Toyota előnye, hogy a világ legnagyobb autógyártójaként rendkívül tőkeerős. 2016-ban a Mazda 2019-re ígért elektromos járműveket, majd a cég később azt jelentette be, hogy a Toyotával együttműködve kezdenek elektromos autók fejlesztésébe, de az elmúlt években nem igazán hallottunk konkrét Mazda EV bejelentéseket.

Mazda MX-5 sajnos még csak benzinmotorral kapható (Forrás: Mazda)

A Mazdával a hírek szerint együttműködő Toyota a közelmúltban jelezte irányváltását, bemutatták a kínai piac számára a CH-R elektromos változatát, majd egy együttműködést a Subaruval, végül néhány napja képeket is bemutattak az új elektromos járműveikről.

Az interjúból azt is megtudhattuk, hogy a jövő évben debütáló elektromos Mazda még nem a Toyota együttműködésből származik, a 2020-ban megjelenő autó saját fejlesztés, Mazda alapokon.

Arról semmilyen információt nem kaptunk, hogy az elektromos Mazda milyen típus lesz, azt sem tudtuk meg,  hogy csak Európába a szigorodó előírások miatt, azaz akár veszteséges is lehet az új elektromos modell a gyártónak és csak a kibocsátási normáknak történő megfelelési kényszer miatt árulják majd, vagy világszerte, az Egyesült Államokban is megjelenik-e az új elektromos Mazda, bár később az interjúban Marumoto azt nyilatkozta, nem fejlesztenek autókat kizárólag Európának.

2017-ben a Mazda ügyvezető elnöke, Robert Davis, még úgy vélekedett, hogy más gyártók túloznak, amikor a belső égésű motor közelgő halálát vizionálják, ezért a Mazda még nem készült lépni, azaz ellenezték az elektromos autók gyártását, azonban ma már úgy tűnik mindegyik gyártó kénytelen elfogadni a világ változását és a vásárlók elektromos autó iránti igényét.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.