Csökkennek a Nissan Leaf eladások?

A Nissan Leaf a világ legnagyobb darabszámban eladott villanyautója – idén márciusban szállították ki 9 év alatt a 400 ezredik darabot belőle. Most mégis úgy néz ki, hogy visszaestek az eladások.

Nem ezt vártuk

A Leaf immár 9. éve van piacon, ezért talán megbocsátható lenne, ha alábbhagyna a vásárlók lelkesedése. Csakhogy az autó alig másfél éve újult meg teljesen – a második generációt 2017 novemberében mutatták be, az autók pedig 2018 elejére értek el a boltokba.

400 Leaf kelt el eddig

Az új, kevésbé megosztó forma mellett az eredetinek majd duplája, 40 kWh lett az akkumulátor kapacitása, miközben az autó ára továbbra is 10 millió forintról indul állami támogatással. Ráadásul a 2019-es modellévtől elérhető lett a 62kWh-ás akkumulátorral szerelt változat, amely már a szigorú amerikai EPA szabvány szerint is 384 kilométerre képes egy feltöltéssel – ez utóbbi itthon 12,5 milliótól érhető el, ha az államilag támogatott árat nézzük.

Ennek ellenére az InsideEVs adatai szerint Japánban idén májusban az egy évvel korábbinál 38%-kal kevesebb Leafet adtak el és az év első 5 hónapját nézve is 30 százalékos a visszaesés.

Ha az amerikai eladásokat nézzük, az USA-ban az egy évvel korábbinál 9%-kal kelt el kevesebb Leaf – 5 hónap alatt 4852 fogyott szemben a 2018-as majd 5300-zal. Ez már csak azért is meglepő, mert az új nagyobb aksitól az amerikai eladások felfutását vártuk és valószínűleg a japán gyártónál is erre számítottak.

Egyedül Európa az üde színfolt, itt áprilisig 500-zal több Leaf fogyott mint tavaly, ami 4 százalékos növekedés. A globális számokon sajnos azonban ez sem segít – április végéig majd 3000-rel vettek kevesebbet a japán villanyautóból a világon, mint tavaly. 27.989 helyett csak 25.118 talált gazdára belőle, ami 10%-os visszaesés.

A 180 kilós gorilla

Van egy amerikai hasonlat ami nagyon találó a szituációra: a 400 fontos, azaz 180 kilós gorilla a szobában egy olyan dolog, ami annyira szignifikáns, hogy nem lehet figyelmen kívül hagyni, egyértelműen ez áll az események hátterében.

Természetesen ebben az esetben a Tesla Model 3-ra gondolunk, hiszen az amerikai villanyautóból mostanra több mint 200 ezer fogyott nagyjából másfél év alatt – az érdemi gyártás 2018 elején indult, addig csak 2000 készült belőle. A legtöbb piacon a Model 3 SR+ ára kellemetlenül közel van a 62-es Leaféhez, és a japánokat maximum az eltérő állami támogatás segítheti egy kicsit.

Mégis, önmagában ez nem kielégítő magyarázat a különbségre, valószínű, hogy az is közrejátszik, hogy a vonzóbb, nagyobb akkus verzió még mindig korlátozott darabszámban készül csak – Európába például egész évre csak 5000 jut majd.

Forrás: Carscoops

A Teslánál is jobban megnehezítheti a Nissan dolgát azonban a jövőre érkező VW ID3, Opel e-Corsa és a villanyos Peugetot 208. Ezek hatótávban és árban is felveszik majd a versenyt, viszont elvileg gyorsabban töltenek, támogatják a CCS DC töltést és, valljuk be, csinosabbak is lesznek. Ráadásul pont Leaf egyetlen sikeres régiójában, Európában jelentik majd a legnagyobb veszélyt.

Vajon mit lépnek erre a japánok?

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.