Jaguar I-Pace visszahívás – a fékkel lehet baj

Nemcsak az Audi e-tron tulajdonosok kaptak rossz híreket az elmúlt napokban, a Jaguar I-Pace-t is vissza kellett hívni a regeneratív fékrendszer hibája miatt.

Offline

A brit nagymacska nagyjából 13-14 hónapja van a piacon – Európában nagyjából 10,5 ezer talált eddig gazdára, míg az Egyesült Államokban körülbelül 1500 kelt el, igaz ott a forgalmazás később is kezdődött.

Az autó eddigi legnagyobb problémája az ígértnél lassabb villámtöltés volt, azonban ez a premier után 1 évvel, idén márciusra megoldódott. Már ez utóbbi eset után is egyértelmű volt annak a hátránya, hogy az autókat csak a kereskedésekben tudják frissíteni, de ez, ugye csak egy kényelmi funkció javítása volt, eltart ameddig eltart.

A mostani probléma azonban potenciálisan komoly lehet, mivel a hírek szerint amennyiben nem működik megfelelően a regeneratív fékezés, akkor csak késve fejti ki hatását a hagyományos fékrendszer, ami akár balesetet is okozhat.

Mint emlékezetes, a Tesla Model 3-nak is akadtak fékezési problémái, ugyanis bizonyos körülmények között az ismételt vészfékezések alkalmával jóval a kategória átlaga alá csökkent az autó fékereje. Csakhogy a problémát akkor a kaliforniai gyártó egy hét alatt orvosolta és az interneten keresztül az összes autóra ki is küldte – minimális költséggel és nyűggel.

A Jaguárnak azonban vissza kell hívnia az I-Paceket a kereskedésekbe, hogy ott töltsék rájuk a szoftvert, ami idő és költség igényes megoldás. Jó hír lehet, hogy egyelőre úgy néz ki mindössze az autók negyede, 3000 darab érintett a visszahívásban.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.