Jövőre jöhet a teljesen vegán Tesla

A Teslánál már 2017-től szintetikus alapanyagot használnak mindegyik modellben a „bőr” ülésekhez, azonban a kormány bőr bevonatára eddig nem találtak a valódi bőr helyett megfelelő alapanyagot, a szintetikus anyagok egyszerűen nem kellőnek strapabírók erre a célra. A konfigurátorban nem szerepel, de egyéni kérésre már ma is lehet valódi bőr bevonat helyett egyéb kormánykereket rendelni, de sokan nem tudnak erről, ezért annak ellenére bőr kormánnyal választják a Teslát, hogy ez elveikkel nem összeegyeztethető.

A PETA képviselője Musk-nak szegezte a kérdést, hogy tervezik-e (korábbi ígéreteiknek megfelelően) az összes autóban leváltani a bőr használatát a kormánykerekeknél. A kérdésre Musk elmondta, hogy jelenleg is kapható Tesla műbőr bevonatú kormánnyal, de ezt választva egyelőre le kell mondani a kormányfűtésről, mert kormányfűtéssel egyelőre nem sikerült megfelelő anyagot találniuk. Azt is hozzátette, hogy a tartóssággal is vannak gondjaik, mivel a kezeinken található zsiradék miatt a szintetikus anyagok az elvártnál gyorsabban kophatnak.

A Tesla Model 3 jelenleg még valódi bőr kormánnyal kapható (Forrás: Tesla)

Ugyanakkor megígérte, hogy a jövő évben a Model 3 és Model Y teljesen vegán lehet már, a kormánykereket is beleértve, de a Model S és Model X típusok egy ideig még csak külön rendelésre kaphatók majd szintetikus alapanyagú kormánnyal.

EZT OLVASTAD MÁR?  Továbbra sem mond le a belsőégésű motorról a Mazda

A Tesla egyébként egy új kárpit anyagot is szabadalmaztatott, ez azonban gyapjú alapú, amit sok vegán nem tart elfogadhatónak, mert a gyapjú is állati eredetű, bár ezért nem kell elpusztulni az állatnak.

Az állati eredetű alapanyagok felhasználásának csökkentése nem csak a vegán vásárlóknak, de a környezetvédelmet fontosnak tartók számára is lényeges lehet, hiszen jelenleg az állattenyésztés több káros anyag kibocsátásáért felelős, mint a közlekedés. Persze az állatokat nem elsősorban az autók bőr kormánya, inkább az emberek húsfogyasztása miatt tenyésztik.

Elektromos autót használsz?