Így tölt (majdnem) 200kW-tal a Model 3 az Ionity hálózatán

Erre nem kellett sokat várni! Alig hogy megírtuk, hogy a Tesla a hétvégén elkezdi az európai Model 3 flotta frissítését és engedélyezi a független töltőhálózatokon a maximum 200kW-os villámtöltést, az ismert Youtuber Bjorn ki is próbálta az újdonságot egy Ionity töltőn.

Forrás: Reddit/mechrec
Forrás: Reddit/mechrec

Kilométer per perc

Hadd kezdjük mindjárt egy spoilerrel: az Ionity oszlopa szerint 195kW-ig kúszik fel a töltési teljesítmény és ez a Teslában 191-et jelent, a többi valószínűleg a veszteség. Lehet, hogy látunk majd ennél még jobb adatokat is a jövőben, mivel az már a V3 Superchargerek bemutatója után látszott, hogy a maximális teljesítmény nagyban függ az akkumulátor hőmérsékletétől is. Így amennyiben a Model 3 előmelegítette az aksit, akár a hivatalos maximum fölé, 255 kW-ig is felment a mutató a harmadik generációs Superchargeren.

Gyakorlott villanyautósok és visszatérő olvasóink azonban már tudják, a maximális töltési teljesítmény inkább csak a marketing szempontjából releváns. Számít még a töltési görbe (mikor kezd leszabályozni az autó?), az akkumulátor mérete (hány km hatótávot jelent a 10-50-80% SoC?) és a kocsi fogyasztása is. Valljuk be, leginkább az a releváns, hány perc alatt mennyi kilométer megtehető hatótávot tudunk visszatölteni.

EZT OLVASTAD MÁR?  Igen, itt a 35.000 dolláros Tesla Model 3 és ez még nem minden!
A Model 3 és az e-tron töltési teljesítménye 350kW-os Ionity töltőn (CCS)
A Model 3 és az e-tron töltési teljesítménye 350kW-os Ionity töltőn (CCS). Figyelem, nem nulláról, hanem 10% töltöttségről indulunk!

Ezért most megpróbálunk valami újdonságot. Nem a szokásos töltöttségi százalékban adjuk meg Bjorn videójának adatait, hanem a visszatöltött hatótáv lesz az „y” tengelyen. Ennek alapjait az amerikai EPA szabvány szerinti hatótáv fogja adni ami a Model 3 esetében 500 km. Bár a WLTP már egész jó szabvány, mi mégis inkább a szigorúbb tengerentúli normának hiszünk. Összehasonlításként szerepel majd még egy Audi e-tron is a grafikonon (EPA hatótáv 330 km), mert a videóban is ez volt mellette, ráadásul az ingolstadti SUV jelenleg a Teslákon kívüli legfürgébb töltő. A fenti grafikonnal fontos megemlíteni, hogy 10% töltöttségről indult mind a két autó, így a Teslánál 50, míg az Audinál 33 kilométer megtehető hatótáv volt még az akkuban a töltés megkezdésekor.

Az rögtön látszik, hogy az e-tron szépen egyenletesen tölt, gyakorlatilag szinte a végéig, míg a Tesla erős kezdés után 10 perc után elkezd visszavenni. Azonban – ebben a konkrét összehasonlításban – a nagyobb akku és a jobb fogyasztás következtében, minden egyes százalék sokkal több megtehető hatótávot eredményez. Ezért értelmetlen a „10-80%” hasonlítgatás különböző akkumulátor kapacitású és fogyasztású autók esetében. Ha mondjuk csak negyed órát szánunk a töltésre, akkor ennyi idő alatt a Tesla 250 km  hatótávot tölt vissza, míg az Audi 135-öt.

Autok: ,

Elektromos autót használsz?