A Toyota és a Hyundai felfüggeszti az üzemanyagcellás autók forgalmazását

Felrobbant a hét elején Sandvikában, Oslo közelében az üzemanyag cellás autóknak épített hidrogéntöltő állomás. Amíg a robbanás okát ki nem derítik, a Nel szolgáltató tíz további állomását bezárja. A Toyota és Hyundai – mindkettő a hidrogénüzemű autók gyártása terén szerzett fölényéről ismert – közölte, hogy felfüggesztik a hidrogénnel működő autóik értékesítését Norvégiában.

(fotó: enova.no)

A Toyota részéről hangsúlyozzák, hogy a baleset oka még ismeretlen. Ezért nem változott a véleményük a hidrogénről: „nagyon fontos rámutatnunk, a hidrogén-autók legalább annyira biztonságosak, mint a hagyományos autók. A hidrogén tartályok maguk rendkívül ellenállóak, annyira, hogy pisztollyal is rá lehet lőni”. A Hyundai hasonlóképp nyilatkozott.

A norvég média közlése szerint a robbanás pünkösd hétfőn, 17:30-kor következett be az Uno-X töltőállomáson Oslo elővárosában, Sandvikában. A vállalat közlése szerint személyi sérülés nem történt. Egy médiahírben mégis két könnyű sérültről beszélnek.

A kár inkább azokat a norvég üzemanyagcellás-autósokat érte, akiknek tankolási nehézségeik támadtak a következő napokban. Az Uno-X a vezető hidrogéntöltő-szolgáltató az országban, a norvég, dán és más országokban található töltőállomásait bezárta. Még nem látni egyenlőre, hogy milyen sokáig lesznek zárva a H2 töltőállomások.

A hír kapcsán érdemes elolvasni cikkünket a Hyundai hidrogénhajtással kapcsolatos törekvéseiről.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?