Extra adó az elektromos autókra

Jelenleg a legtöbb ország különféle ösztönzőkkel segíti az elektromobilitás terjedését, amelyben Magyarország az élen jár a zöld rendszámos autók kedvezményeivel. Azonban amint elér egy kritikus szintet a villanyautók aránya és érezhetően csökkenni kezd az eladott jövedéki adóval terhelt benzin és gázolaj értékesítés, egész biztosan hiányozni fog az elmaradó adóbevétel, amit beszedhetnek akár környezetterhelési díjként a még utakon futó hagyományos autók tulajdonosaitól, de előbb-utóbb vélhetően elkerülhetetlen lesz a villanyautók mai kedvezményeinek megkurtítása, egyszer pedig akár komolyabb adóteher is kerül majd a tiszta üzemű autókra, mint ami ma terheli a belső égésű motorral hajtott járműveket.

Az amerikai helyi villanyautó támogatások rendszere. Forrás: energy.gov

A greencarreports.com információi szerint az Egyesült Államokban Illinois már lépett is, egy kapcsolatos adócsomag részeként 100 dollárral magasabb évente esedékes regisztrációs adót kell fizetni az akkumulátoros elektromos autókra, mint a környezetszennyező társaikra, ugyanis a tisztán elektromos autók eddigi 17,5 dolláros éves adója 248 dollárra emelkedik, miközben a hagyományos autók hasonló regisztrációs adója csupán 98 dollárról 148 dollárra. Az igazsághoz tartozik, hogy a hagyományos üzemanyagokra rakódó adót is megemelik 19 cent/gallon mértékről 38 cent/gallonra, így vélhetően ezt az emelést akarják egy átlagos éves díjként beszedni a tisztán elektromos autók tulajdonosaitól is.

EZT OLVASTAD MÁR?  Országjárás folytatódik

Az elektromos autók 100 dolláros extra adója 263 gallon benzin adójával egyezik meg, így egy átlagos fogyasztású autóval kb. éves 15 000 km-t kell autózni ahhoz, hogy azonos összeget fizessen az elektromos és a benzines autó tulajdonosa. Az adóemeléssel beszedett összeget az úthálózat fejlesztésére szánják.

Kiskapu természetesen minden adórendszerben van, Illinois-ban az új szabályozás nyertesei a konnektorról tölthető hibridek (PHEV), ezekre ugyanis csak a hagyományos autók 148 dolláros éves regisztrációs adóját kell megfizetni, azonban ezek tulajdonosai akár benzin nélkül is közlekedhetnek.

Elektromos autót használsz?