KITÖLTÖTTED MÁR?

Segíts, hogy még jobb tartalmat készíthessünk!

Extra adó az elektromos autókra

Jelenleg a legtöbb ország különféle ösztönzőkkel segíti az elektromobilitás terjedését, amelyben Magyarország az élen jár a zöld rendszámos autók kedvezményeivel. Azonban amint elér egy kritikus szintet a villanyautók aránya és érezhetően csökkenni kezd az eladott jövedéki adóval terhelt benzin és gázolaj értékesítés, egész biztosan hiányozni fog az elmaradó adóbevétel, amit beszedhetnek akár környezetterhelési díjként a még utakon futó hagyományos autók tulajdonosaitól, de előbb-utóbb vélhetően elkerülhetetlen lesz a villanyautók mai kedvezményeinek megkurtítása, egyszer pedig akár komolyabb adóteher is kerül majd a tiszta üzemű autókra, mint ami ma terheli a belső égésű motorral hajtott járműveket.

Az amerikai helyi villanyautó támogatások rendszere. Forrás: energy.gov

A greencarreports.com információi szerint az Egyesült Államokban Illinois már lépett is, egy kapcsolatos adócsomag részeként 100 dollárral magasabb évente esedékes regisztrációs adót kell fizetni az akkumulátoros elektromos autókra, mint a környezetszennyező társaikra, ugyanis a tisztán elektromos autók eddigi 17,5 dolláros éves adója 248 dollárra emelkedik, miközben a hagyományos autók hasonló regisztrációs adója csupán 98 dollárról 148 dollárra. Az igazsághoz tartozik, hogy a hagyományos üzemanyagokra rakódó adót is megemelik 19 cent/gallon mértékről 38 cent/gallonra, így vélhetően ezt az emelést akarják egy átlagos éves díjként beszedni a tisztán elektromos autók tulajdonosaitól is.

Az elektromos autók 100 dolláros extra adója 263 gallon benzin adójával egyezik meg, így egy átlagos fogyasztású autóval kb. éves 15 000 km-t kell autózni ahhoz, hogy azonos összeget fizessen az elektromos és a benzines autó tulajdonosa. Az adóemeléssel beszedett összeget az úthálózat fejlesztésére szánják.

Kiskapu természetesen minden adórendszerben van, Illinois-ban az új szabályozás nyertesei a konnektorról tölthető hibridek (PHEV), ezekre ugyanis csak a hagyományos autók 148 dolláros éves regisztrációs adóját kell megfizetni, azonban ezek tulajdonosai akár benzin nélkül is közlekedhetnek.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.