XXI. századi Babetta

Kezdem azt hinni, hogy az elektromos motorok és robogók fejlesztői mind csehszlovák ősökkel rendelkeznek, nemrég írtunk a BMW utascellás (tető, szélvédő, biztonsági öv) robogójáról, amely szerintem egy modern kori Velorex feldolgozás, most pedig itt a pedállal bicikliként is használható elektromos kismotor, amiről azonnal a szintén csehszlovák Babetta jutott eszembe. (Azt hiszem öregszem, mostanában az elektromos újdonságokról gyermekkorom benzin-olaj keverékkel működő kétütemű, kékes füstöt okádó primitív járműveire asszociálok…)

Az eRocket egy hibrid, pedállal és villanymotorral működő kismotor (forrás: erocket.de)

Persze a német gyártó eRocket nevű elektromos motorkerékpárja csupán a pedálos emberi meghajtás lehetőségben hasonlít a szocialista remekműre, a kialakítása és főképp a menetteljesítményei teljesen más dimenziót jelentenek. Az eRocket végsebessége 80 km/h, hatótávja pedig akár 120 km is lehet. Mivel az elektromos hajtás mellett emberi erővel is működtethető, gyakorlatilag egy hibrid kismotorról beszélhetünk, természetesen a már hagyományosnak nevezhető benzin-elektromos hibrid hajtáshoz képest sokkal környezetbarátabb módon, még a tisztán elektromos közlekedésnél is zöldebb lehet, aki ilyen kismotort választ.

Az eRocket egy hibrid, pedállal és villanymotorral működő kismotor (forrás: erocket.de)

A kismotorból először egy 100 darabos limitált, sorszámozott sorozat készül, melynek németországi ára 11 850 Euró. A szállítás 2020-ra várható, jelenleg 500 Euró előleg befizetésével biztosíthatjuk, hogy miénk legyen az első példányok egyike.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.