Így tölt az új Opel Corsa-e

Ahogy egyre nagyobb akkumulátorok kerülnek az elektromos autókba, úgy lesz egyre fontosabb az autók gyors tölthetősége. Tudja ezt természetesen a PSA csoport is, ezért az Opel sajtóközleményt adott ki az új elektromos Corsa töltési lehetőségeiről.

Európában számos cég üzemeltet különböző típusú elektromos autó töltőállomásokat, ezért a villanyautósok számára az egyes töltőtípusokon a töltés sebessége legalább annyira lényeges információ, mint az akkumulátor kapacitása. Az Opel a 2020 tavaszától elérhető Corsa-e tulajdonosok számára foglalta össze egy infógrafikán az autó töltési lehetőségeit és töltési sebességét.

Az Opel Corsa-e kétféle fedélzeti töltővel rendelhető meg. Az alapváltozathoz egyfázisú 7,4 kW teljesítményű fedélzeti töltő jár, opcionálisan megvásárolnató illetve a magasabb felszereltséghez jár a 11 kW-os háromfázisú fedélzeti töltő is. Ennek maximális kihasználásához a saját garázsunkba is érdemes lehet fali töltő (wallbox) vásárlása, és természetesen a nyilvános AC töltőpontokon is 7,4, illetve 11 kW teljesítménnyel tölthető az autó. A 11 kW teljesítményű töltővel 100 km hatótáv betöltéséhez körülbelül 90 perc szükséges, az egyszerűség kedvéért azzal számolhatunk, hogy az autó percenként 1 km hatótávot kap, a teljes feltöltéshez 5 óra 15 perc szükséges.

Szerencsére egyre több 50 kW, 150 kW vagy akár még nagyobb teljesítményű DC villámtöltőt telepítenek a nagyvárosok parkolói mellett az autópályák és főútvonalak mentén is. A Corsa-e töltési sebessége 50 kW-os DC töltőről akár 300 km/h, legalább 100 kW teljesítményű DC töltőről pedig akár 540 km/h is lehet, azaz 100 km hatótáv visszatöltéséhez csupán 19, illetve 12 perc szükséges. Természetesen a DC töltési teljesítményt befolyásolja az akkumulátor töltöttségi szintje, a külső hőmérséklet és az akku hőmérséklete is. Az előbbi értékek maximum 80% töltöttségi szintig, ideális hőmérsékleten jellemzőek.

Az autóhoz az Opel 1800 W teljesítményű, hagyományos konnektorba csatlakoztatható töltésvezérlőt mellékel. Az átlagos napi rutin utazásokhoz szükséges energia éjszaka akár ezzel is visszatölthető.

Az Opel Corsa-e infotainment érintőképernyője

A Corsa-e használata közben az akkumulátor aktuális töltöttségi szintje, az energiafogyasztás és a becsült hatótávolság egy gombnyomással ellenőrizhető az erre szolgáló menüben az infotainment képernyőn.

Az új Opel Corsa-e használatát a Multimedia Navi és Multimedia Navi Pro infotainment rendszerek, valamint a PSA csoport Free2Move Services alkalmazásai könnyítik meg. Például a myOpel alkalmazás segítségével ellenőrizhető a hatótáv, a töltöttségi szint és a töltés állapota, programozható a töltés kezdési ideje az otthoni fali töltő használata esetén. Az „intelligens töltés” alkalmazásával a töltés elindítható azonnal vagy időzíthető a későbbi kezdés, amennyiben olyan országban élünk, ahol éjszaka olcsóbb árammal tölthető az autó. A Corsa-e tulajdonosok a távvezérlésnek köszönhetően a légkondicionálót és a fűtést akár a kanapén ülve is szabályozhatják.

Az opcionálisan elérhető Free2Move szolgáltatás „Charge My Car” előfizetése több mint 110 000 töltési ponthoz biztosít hozzáférést Európában a Free2Move alkalmazáson keresztül. Annak érdekében, hogy az ügyfelek könnyebben kiválaszthassák a megfelelő töltési pontot, a Free2Move Services előválasztást végez a töltési pont távolsága, a töltési sebesség és az elérhető nyilvános töltési lehetőségek töltési díja alapján. Ezen kívül a Free2Move Services utazástervezőt is kínál, amely figyelembe veszi a töltőállomások elhelyezkedését az útvonal mentén, így kiszámítja az optimális útvonalat, amit az alkalmazásból elküldhetünk az autó navigációs rendszerének is, amely így azonnal a kiválasztott töltőállomáshoz irányíthat. Az Opel a következő hónapokban további az autósok életét megkönnyítő alkalmazások bemutatását ígéri.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.