Üzemanyagcellás buszokat indít a FlixBus

Tovább zöldül a magyarok körében a távolsági buszjárataival népszerű Flixbus flottája, ami hamarosan üzemanyagcellás járművekkel bővül – számolt be róla a Freudenberg Sealing Technologies, mely a FlixBus partnereként vesz részt a projektben. Az együttműködéshez hamarosan egy autóbuszgyártó is csatlakozik, ám a két cég egyelőre nem árult el neveket. Számos egyéb részlet nem ismert továbbá, többek között az, hogy mely városok között közlekednének a hidrogén által hajtott buszok, hol történne a töltésük, és mikor állnak először szolgálatba, az viszont kiderült, hogy a FlixBusnak konkrét elvárásai vannak a kibocsátásmentes járművekkel szemben: az üzemanyagcellás buszok teljesítmény-jellemzői, mint például a gyorsulás, semmiképp sem lehetnek rosszabbak, mint a jelenleg használatos, Euro IV szabványt teljesítő dízelbuszoké, legalább 500 kilométert meg kell tudniuk tenni egy utántöltéssel, ami nem vehet igénybe 20 percnél hosszabb időt.

A hajtáslánc a tervek szerint házon belül készülne az FST üzemanyagcella-, és akkumulátor-technológiára is kiterjedő szakértelme segítségével, és lehetőség szerint a későbbiekben más járművekben, teherautókban, teherszállító hajókban, és vonatokban is megjelenhet, azaz akár a FlixTrains is kaphat a hidrogén-elektromos technológiából. Eleinte 30 busz szolgál majd tesztalanyként, melyek a rendszer teljesítményéről és megbízhatóságáról biztosítanak adatokat.

EZT OLVASTAD MÁR?  Év végéig kiderül az európai Gigafactory helyszíne
A FlixBus Frankfurt-Mannheim járatán használt 100%-ban elektromos BYD C9

A FlixBus 2018 tavaszán kezdett először tisztán elektromos buszt alkalmazni a Párizs-Amiens közötti szakaszon, néhány hónappal később pedig Frankfurt és Mannheim között is megjelent a zéró lokális CO2-kibocsátású technológia. A körülbelül 160 és 85 kilométeres távolságot a villany-buszok könnyedén teljesítik, ám a FlixBus úgy érzi, hogy hosszabb utakra egyelőre a hidrogén a nyerő, így a két vállalat jelenleg a National Innovation Programme Hydrogen and Fuel Cell Technology program keretében próbál támogatást szerezni a projekthez.

Elektromos autót használsz?