Főoldal » elektromosautó-töltés » Dorian hurrikán: a Teslák ingyen töltenek, a benzineseket hátrahagyják

Dorian hurrikán: a Teslák ingyen töltenek, a benzineseket hátrahagyják

Az idei év eddigi legerősebb viharát vitte a Bahamákra a Dorian hurrikán, mely aztán a legerősebb 5-ös fokozatról 4-esre gyengülve folytatta útját az Egyesült Államok délkeleti partvidéke felé, aminek következtében Floridában, Georgiában, Észak-Karolinában és Dél-Karolinában is rendkívüli állapotot hirdettek és több százezer embert evakuáltak a hatóságok. A jelenség nem ismeretlen a kontinens lakói számára, ám azt kevesen tudják, hogy egy ilyen drámai szituációban mennyivel szerencsésebb Tesla-tulajdonosnak lenni, mint hagyományos autót vezetni. Csakúgy, mint a Florence hurrikán tavaly szeptemberi pusztításakor, a Tesla most is igyekszik segíteni a természeti csapás útjában álló vásárlóit: valamennyien ingyen használhatják a Supercharger-hálózatot, és egyes Teslák plusz hatótávot is kapnak. Ez utóbbi azokra a tulajdonosokra igaz, akik korábban 75 kWh-s Model S-t vagy Model X-et vettek szoftveresen 60 kWh-ra korlátozott kapacitással, értelemszerűen az eredeti autónál jóval olcsóbban. Akik éltek ezzel a lehetőséggel, és menekülniük kell a Dorian elől, most ideiglenesen ingyen megkapják a plusz 15 kilowattórát. Akik pedig a kaliforniai autógyártó Powerwall berendezését vásárolták meg, azokat a Storm Watch funkció segíti felkészülni a viharra. A viharfigyelő az időjárás-előrejelzésre támaszkodva automatikusan utasítja a Powerwallt, hogy maximum kapacitással tárolja el az energiát, hogy az esetleges áramszünet ideje alatt is képes legyen energiával ellátni az épületet.

Mindeközben a benzinkutakon kaotikus a helyzet. A CNN beszámolója szerint a Florida keleti partvidékén működő üzemanyag-töltőállomásokon már a hurrikán érkezése előtt elfogyott a benzin, így a lakosok tömegesen hagyják autóikat otthon vagy a benzinkutakon. Egy helyi nő Twitter-bejegyzése szerint bevált szokássá vált, hogy a kétségbeesett autósok egy a telefonszámukat tartalmazó üzenettel hagyják ott járműveiket a töltőállomáson, és várják a benzinkút hívását az üzemanyag megérkezéséről.

Ám egyelőre nem úgy tűnik, hogy egyhamar kerül benzin az üres tankokba: a Shell egyik alkalmazottja Miamiban azt nyilatkozta, hogy az elosztónak fogalma sincs, mikor tud olajat szállítani a kútra. Ahol ő dolgozik, csütörtök este óta nem lehet hozzájutni az üzemanyaghoz. Ahol pedig még nem fogyott el minden, ott több órát kell várakozni a tankolásra.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.